Cine are telefon cu Android stie ca tastatura default Android este cam arida si lipsita de optiuni. Din fericire, Google Play vine cu solutii. De ce au fost nevoie de astfel de solutii? De exemplu, pentru cei care au degetele mai mari (sa nu le zicem carnaciori) scrierea unui mesaj se poate dovedi o experienta cel putin interesanta, scrierea in modul portrait putand fii frustranta, cel putin din cand in cand. Pentru un plus de dificultate, mai adauga un ecran micut de 3 inchi si rezultatul va fi cu siguranta maxim! Iar daca vrei sa aplici lovitura de gratie,  da un telefon cu touchscreen unuia ceva mai in varsta. Cu siguranta va avea o viteza de scriere de invidiat. De catre un melc.

Din fericire, au fost si ceva developeri Android frustrati de aceste probleme (probabil cu carnaciori :) ) si au venit in ajutorul celor incercati cu mai multe oferte.  Intra in scena SwiftKey si Swype.

Putina istorie

Prima oara am dat cu ochii de Swype prin 2010. Un prieten de-al meu, sa ii zicem Prajiturel, avea un Samsung Galaxy S, cred, cu Swype pre-instalat. Am fost fascinat de simplitatea si ingeniozitatea solutiei aplicate, precum si de eficienta ei. Cum functioneaza, te intrebi tu young padawan? Pur si simplu trasezi literele cuvantului, neridicand carnaciorul, pardon degetul, de pe ecran decat in momentul in care ai terminat de scris cuvantul.  In acel moment, algoritmul aplicatiei iti interpreteaza miscarea degetului si afiseaza cel mai uzitat cuvant (+ sugestii pentru alte cuvinte, pe linia de deasupra, daca e cazul). Si apoi treci la urmatorul si tot asa. Partea cea mai frumoasa este ca nici macar nu trebuie sa trasezi corect tot cuvantul, „programetele” este destept si stie sa interpreteze corect, cel putin in teorie, astfel incat la sfarsit sa iti afiseze cuvantul dorit. Si in cazul in care sunt mai multe variante, el ti le afiseaza pe cele mai probabile.

Concurentii

Swift Key s-a lansat pe Android Market ca varianta beta prin 2010 si la inceputuri se mandrea cu engine-ul care ii permitea sa prevada urmatoarele cuvinte ce vor fi folosite de utilizator precum si cu capacitatea de a invata din stilul propriu al utilizatorului, pentru a imbunatati si mai mult modalitatea de predictie.  Ii lipsea insa posibilitatea de a trasa cuvintele similar lui Swype, capacitatea acesta fiind adaugat de abia la inceputul acestui an. Aplicatia ofera suport pentru 60 de limbi, (limba romana e inclusa) din care 3 sunt suportate simultan! De asemenea, dispune si de un modul de recunoastere vocala,  motorizat de Google Voice. Aplicatia poate fi testata gratuit pentru 30 de zile si poate fi achizitionata la un pret de 7,65 lei (reducere 50%) daca te hotarasti ca iti place.

Swype a avut o abordare diferita si a fost mult timp disponibil ca aplicatie preinstalata pe diverse telefoane (inclusiv pe mobilul meu din dotare, Motorola Razr), neputand fi descarcat de pe Android Market/Google Play. Din pacate, lipsa unui modul de limba romana, din aplicatia preinstalata pe telefonul meu, a facut ca utilitatea aplicatiei sa fie relativ limitata. Anul acesta, Swype s-a lansat in sfarsit ca aplicatie de sine statatoare pe Google Play, avand cam aceleasi capacitati ca si Swift Key. Suporta tot 60 de limbi, inclusiv limba romana, dar o singura limba poate fi folosita in timp ce tastezi. Si Swype se lauda ca poate invata din stilul utilizatorului pentru a oferi sugestii de cuvinte cat mai utile. Modulul de voce este asigurat de un engine proprietar al firmei detinatoare Swype (Nuance), este vorba de Dragon Dictation.  Aplicatia poate fi cumparata la un pret de dumping, 3,34 lei si poate fi testata inainte gratuit pentru 60 de zile.

 SwiftKey  Swype