De cativa ani buni, tabletele au inlocuit in foarte multe cazuri laptopurile si, pentru anumite activitati, chiar si telefoanele. Aproape nu exista casa in care sa nu existe cel putin o tableta.

Ei, si ca orice industrie care se extinde continuu, si piata acestor gadget-uri se transforma pe zi ce trece.

Totul a inceput cu lansarea primului iPad in ianuarie 2010, eveniment prezentat atunci de Steve Jobs. Desi o tableta noua nu este atat de urmarita ca lansarea unui nou smartphone, exista un public destul de numeros de iubitori de tablete.

Daca la inceput au fost multi producatori care se luptau intre ei pentru a lansa modele de tablete care de care mai puternice, odata cu trecerea timpului lucrurile s-au mai calmat. Cu toate acestea, anul 2017 ne-a adus cateva modele interesante pe care trebuie sa le specificam neaparat.

Cum era de asteptat, tableta cu cele mai bune review-uri este iPad Pro-ul de 10.5 inch. Are o functie de detectare a luminii din camera unde o folosesti. In functie de aceasta isi seteaza singura culorile si luminozitatea ecranului. Are cel mai rapid procesor pe care il poate avea un dispozitiv iOS, iar sunetul din cele patru difuzoare te cucereste imediat. iPad Pro se gaseste in Romania la preturi incepand cu 3000 de lei.

 

O alta tableta demna de mentionat este cea lansata de  Amazon anul acesta si anume  Fire HD 10. Tableta vine in trei culori – negru, albastru, rosu. Are doua variante de stocare – de 32 de GB si de 64 de GB si in plus suporta si carduri microSD de 256 GB maxim.  Ecran  se lauda cu o  rezolutie 1080p, care nu este cea mai ridicata rezolutie, dar este suficienta.  Bateria tine chiar si zece ore, exista camera de filmat atat pe fata cat si pe spate. Cel mai interesant aspect al acestei tablete mi se pare integrarea asistentului virtual Amazon, Alexa. Astfel, vorbind cu tableta (fara a apasa nici un buton) poti sa pornesti un videoclip, sa il opresti, sa cauti muzica sau alte activitati organizatorice. Pretul este relativ mic, in jur de 150 de lire, fiind practic un chilipir, in comparatie cu Apple. Totusi, pretul mic vine cu o integrare puternica in ecosistemul Amazon, tableta fiind limitata doar la acesta.

Trebuie sa aducem vorba si de surioara mai mica, este vorba despre Amazon Fire HD 8. Costa doar 80 de lire si este varianta perfecta daca esti in cautare de ceva ieftin, facil de folosit si fara prea multe pretentii. Amazon sustine ca este de doua ori mai durabila decat iPad Mini 4, asa ca asteptam si lansarea Amazon in Romania pentru a-i putea da o sansa!

Fire HD10

Mergan mai departe, as vrea sa amintes de tableta celor de la Samsung: Galaxy Tab S3. Caracteristicile sunt destul de apropiate cu cele ale iPad Pro, doar ca ruleaza Android 7.0 pe ea. Preturile la noi in tara incep de la 2400 lei. Ecranul este putin mai mic – 9.7 inch – insa acest lucru nu te impiedica sa te bucuri de filmele sau jocurile preferate. Estetic vorbind, arata foarte bine, iar bateria tine mai mult de zece ore. Capacitatea de stocare este de 32 de GB, insa aceasta se poate mari prin intermediul cardului microSD.

Samsung Galaxy Tab S2

 

Pentru variante de 2 in 1 – laptop/tableta – HP X360 pare a fi o alegere inspirata. Vine cu generatia a 7-a sau a 8-a de la  Intel, memorie DDR4 incepand de la 8 GB si stocare SSD 256 GB. Ecranul acoperit cu Gorilla Glass poate fi de 13 inchi sau 15.6 cu rezolutie Full HD te va cuceri pe loc, iar de sunet s-au ocupat cei de la Bang&Olufsen, asa ca ne putem astepta la o calitate ridicata. Toate acestea vin insa la un pret destul de „piperat”, pe la noi in tara gasindu-se de la 8000 de lei in sus.

Și modelul lansat de Asus, ZenPad 3S 10, la un pret relativ decent de 1500 lei a cucerit preferintele internautilor. Are un ecran de 9.7 inch, ruleaza Android pe el, cantareste doar jumatate de kilogram si are o capacitate de stocare de 32 GB si vine cu 4 GB RAM. Performantele sunt foarte bune pentru acest nivel de pret – ceea ce este o bila alba pentru Asus.

In concluzie, o tableta este un gadget extrem de util. Atunci cand nu doresti sa mergi cu laptopul dupa tine la diverse intalniri sau in scurte excursii, poti cu usurinta sa faci aceleasi activitati si pe tableta. Daca esti adeptul jocurilor online, uneori este chiar mai la indemana sa folosesti acest dispozitiv. De exemplu, cand esti intr-un mijloc de transport si vrei sa citesti The Book of Games, un ghid ce te indruma in taina jocurilor, o poti face cu lejeritate pe tableta. Poti de asemenea sa vizionezi linistit celebrul film „Casablanca” in timp ce te relaxezi intr-o camera de hotel. Asa ca o tableta poate fi o alegere potrivita pentru orice fel de activitate, iar topul de mai sus sper sa te ajute sa faci alegerea potrivita.