Impresii utilizare

Pentru a pune in functiune bratara vei avea nevoie de un smartphone si de aplicatia Mi Fit cu ajutorul careia vei controla principalele functii . Mi Band 4 se conecteaza prin Bluetooth la telefon si din aplicatie, poti face diverse setari, ca de exemplu ce informatii sa iti apara pe ecran  (notificari de la aplicatii de pe telefon, informatii meteo, puls, workout etc).  Pe scurt, micuta banda iti va arata cat e ora, data, va numara pasii, distanta si caloriile arse si va face push la diverse notificari de pe telefon.

Fata principala a benzii este personalizabila si o poti schimba din aplicatie cu una mai pe gustul tau. De asemenea, pe langa cele default cu care vine Mi Band 4, se pot gasi la liber nenumarate fete pentru toate gusturile, facute de o comunitate destul de activa – sunt app-uri in Google Play care cu asta se ocupa.

Faces

Dupa cum se vede ramele ecranului sunt destul de groase si daca folosesti o fata pe fond deschis acestea ies in evidenta destul de mult. Recomandabil este sa folositi imagini cu fond negru, acestea integrandu-se perfect si dand impresia de continuitate. De remarcat ca butonul touch este foarte discret, doar un mic cerculet iti indica locul pe ecran.

Numaratul pasilor ar trebui sa fie mult mai precis acum, multimita accelerometrului si giroscopului pe 3 axe. La variantele din trecut, asta cam era o problema ce e drept. Te trezeai noaptea sa mergi pana la toaleta si dimineata vedeai ca ai 900 de pasi facuti (!). La Mi Band 4 nu mi s-a parut ca ar baga pasi in plus,  putand sa identifice corect diverse activitati pe care le faci cu mainile si sa nu le mai numere ca pasi. Daca esti super chitibusar, ai functia de „etichetare comportament” in care dispozitivul inregistreaza diverse activitati – tocmai pentru a nu numara pasi gresit pe viitor, de exemplu – spalat pe dinti, mancat, stat (!) sau o activitate personalizata (insert +18 activity here).

Acitivity

Functia de masurare a pulsului nu putea sa lipseasca, senzorul de masurat aflandu-se pe spatele „pastilei” si pare sa fie destul de bun. Setarile pentru masuratul pulsului sunt extinse, de la masurat automat la intervale setate de la 1 min pana la 30 de minute sau masurat in timpul somnului. De asemenea, poti seta alerte in cazul in care pulsul sare peste o anumita valoare.

Pulse

Dupa cum am zis si mai sus, bratara poate reda pe ecran notificari din diverse aplicatii de pe telefon – mesaje de WhatsApp, Messenger, SMS-uri sau notificari de Facebook, Instagram, poti vedea apelurile telefonice si le poti da respins, etc. Daca te numeri printre persoanele care de cate ori bazaie telefonul de la un mesaj de WhatsApp sau Mess se simt obligate sa il deschida sa vada despre ce e vorba, band-ul te poate ajuta. Mesajul iti apare instant pe ecranul ceasului si in functie de importanta lui, poti decide daca merita raspuns sau nu. De retinut, ca nu poti sa raspunzi de pe ceas – oricum, nu prea vad cum ai putea sa faci asta avand in vedere spatiul redus. Poti in schimb sa respingi apelurile telefonice.  De asemenea, daca vin mesaje in cascada si de pe mai multe conversatii, va fii destul de greu sa urmaresti firul discutiei. Si asta deoarece mesajele vor fi afisate de la cel mai recent la cel mai vechi, si practic, tu cand le citesti le vei citi de la coada la cap.

Mi_Band_4_Notifications

Inca un lucru oarecum enervant – tot atunci cand volumul de mesaje este mare – am mai observat ca are tendinta cateodata sa reia toate mesajele, chiar daca tu te-ai uitat pe ele si le-ai dat clear. Si astfel se dezlantuie haosul, si nu apuci sa mai intelegi nimic din ce se discuta.  Problema asta pare sa fie rezolvabila din soft, vedem daca Xiaomi va face ceva in aceasta privinta.

Fiind caracterizata drept o bratara de fitness ai suficiente setari si in aceasta directie, direct din telefon. Astfel, inainte de a demara activitatea, o selectezi pe cea potrivita din cele 6 moduri de antrenament (alergare, ciclism, etc) si apesi start.

Workout

Bratara are si rezistenta la apa (5 ATM), putand fi folosita cu succes la sesiuni de inot si pana la adancimi de 50 m. In timpul sesiunilor de workout, bratara monitorizeaza ritmul cardiac si te avertizeaza daca se depaseste un nivel maxim prestabilit.

Dupa cum am mai precizat deja, Mi Band 4 te informeaza si de starea vremii si ai si prognoza meteo pentru urmatoarele zile. De asemenea, daca stai prea mult jos fara sa te misti, vei fi avertizat printr-o vibratie usoara ca e timpul sa te ridici si sa faci putina miscare. Spre rusinea mea, am invatat sa ignor cu succes „idle alert”-urile.

Mai merita amintit de asemenea, ca banda integreaza si niste functii simple de control pentru muzica din telefon – play, stop, skip track. Am probat cu Spotify si a mers fara probleme. Mi se pare utila functia, deoarece nu mai esti obligat sa scoti telefonul sa schimbi melodia, skip direct de pe Mi Band 4!

Banda celor de la Xiaomi integreaza si o functie de monitorizare a somnului si rezultatele se pot consulta in aplicatie, pe telefon. In baza rezultatului (durata somnului, perioade de somn usor si somn adanc, perioade de veghe), primesti un scor („you slept better than % of users”) si diverse recomandari pentru imbunatatirea somnului. De remarcat ca monitorizarea nu este cea mai precisa. Daca, de exemplu, te pui in pat si citesti o carte sau te uiti la TV, Mi Band 4 va aprecia ca deja ai intrat in starea de somn si rezultatul nu va fi precis in acest caz. De asemenea, daca te trezesti peste noapte, nu va identifica tot timpul corect aceste perioade de veghe.

Sleep

Rezistenta la zgarieturi nu este stralucita, ecranul reusind sa acumuleze in decurs de o luna cateva zgarieturi fine (din fericire, vizibile doar din anumite unghiuri), prin lovirea de diverse obiecte.  Deci daca esti genul care isi loveste mainile de diverse obstacole, poate fi o optiune sa iti iei o folie pentru ecran.

Aplicatia Mi Fit

Aplicatia care insoteste banda este doldora de optiuni de personalizare. Este disponibila atat pe Android cat si pe IOS.  Nu este chiar cea mai intuitiva dar dupa ce o folosesti regulat te vei obisnui cu modul de afisare al optiunilor.

Aproape fiecare optiune iti spune si ce influenta va avea modificare ei asupra autonomiei si poti personaliza foarte amanuntit comportamentul tracker-ului. Printre altele, poti seta mod nocturn, la ce aplicatii sa iti faca push la notificari, blocarea cu pin a bratarii, modul de monitorizare al pulsului.

Tot din aplicatie ai si o functie sa gasesti bratara. Aceasta va vibra in momentul in care activezi optiunea, dar daca zona in care este banda este zgomotoasa, vei avea nevoie de noroc sa o gasesti.

Autonomie

Autonomia declarata de Xiaomi este de pana la 20 de zile. Dupa cum se poate vedea din screenshot-ul de mai jos, estimarea este destul de precisa. Dupa 16 zile de utilizare, mai avea 16% disponibil, cu care o mai duceam 2-3 zile cu usurinta. La un wearable, autonomia mi se pare pe departe cea mai importanta si Mi Band 4 nu dezamageste in aceasta privinta.

Daca sunteti curiosi ce setari am avut pentru a obtine acest timp intre incarcari, am avut notificari active pentru WhatsApp, Messenger, SMS si asistent de somn activ. Masurarea pulsului automata am tinut-o dezactivata.

Autonomy

Concluzie

Este Mi Band 4 cea mai buna optiune de buget? Eu as zice ca este. Mi Band 4 puncteaza foarte bine la pret, autonomie si functii oferite.  Din partea concurentei, doar Honor Band 5 reuseste sa ofere aceleasi functii la un pret similar (in jur de 150 de lei la momentul scrierii articolului) , doar ca autonomia nu este la acelasi nivel (maxim 2 saptamani). Samsung ofera ceva similar la peste 100 EUR si autonomia este mult mai slaba.

Xiaomi Mi Band 4 este o varianta excelenta si pentru cei vor sa intre in lumea „wearables” dar nu vor sa arunce o caruta de bani pe un smartwatch si pentru cei care vor sa se apuce mai serios de sport.  Daca pana nu demult un fitness tracker era destul de scump si investitia nu era foarte rentabila daca nu erai un practicant dedicat de sport, Xiaomi a „democratizat” piata si ofera un fitness tracker foarte bun la un pret foarte mic. Practic, in acest buget nu gasesti altceva mai bun, pur si simplu!

[+] Plusuri [-] Minusuri
autonomie stelara modalitatea de incarcare este greoaie
ecran color, numeroase optiuni de personalizare la notificari mai este putin de lucrat
functii si optiuni care se gasesc pe ceasuri mai scumpe monitorizarea somnului nu este foarte exacta
ieftin