A doua jumatate a anului 2019 a fost mai animata, multumita celor de la AMD care au lansat noile modele de placi bazate pe Navi, si anume RX 5700 XT si RX 5700. Aceste doua modele s-au constituit in concurenta directa pentru placile Nvidia, RTX 2070 si RTX 2060, primele leak-uri indicand ca reprezentantele AMD sunt ceva mai performante decat cele Nvidia.

Replica Nvidia nu s-a lasat asteptata, si a lansat versiuni updatate ale RTX 2060, RTX 2070 si RTX 2080 si fiind in pana de idei le-a numit SUPER. Cu mentiunea ca RTX 2080 nu avea un concurent direct de la AMD, dar daca se poate, de ce nu?  Progresul fata de generatia veche a fost in medie cam pe la 10%, suficient cat sa combata efectiv.

In acest articol, vom arunca o privire asupra placii  RTX 2070 SUPER EX Gamer Black, trimisa spre testare de catre KFA2, brandul gigantului GALAX. La noi in tara puteti gasi produse KFA2 la PcGarage.

PREZENTARE PRODUS

Noua placa RTX 2070 SUPER merge pe un model diferit fata de placile de la KFA2 pe care le-am mai avut in teste, mergand pe varianta cu 3 ventilatoare de 90 mm. Varianta cu 3 ventilatoare mi se pare a fi mai eficienta decat cea cu 2, chiar daca spatiul ocupat este putin mai mare. In cazul placii KFA2, aceasta este doar cu 1 cm mai lunga decat varianta cu 2 ventilatoare de 100 mm de la acelasi producator, deci as spune ca diferenta e neglijabila.

Designul este cel folosit de seria EX a celor de la KFA2, adaptat la numarul crescut de ventilatoare . Carcasa metalica  simpla, cu putine elemente decorative,  de culoare neagra are un aer sobru si as spune clasic.  Ventilatoarele de 90 mm sunt simple si nu mai sunt iluminate cu led. Avem si functia „Silent Fan Extreme”- adica ventilatoarele vor porni doar daca temperatura depaseste 40 de grade. Un fel de „start-stop”, sa zicem.

Front card

Partea din spate este acoperita cu back-plate-ul  metalic deja traditional, de culoare neagra cu dungi albe, cu rol de protectie al PCB-ului. Fiind o placa destul de mare, orice protectie suplimentara este bine venita. Back-plate-ul mai ajuta in teorie si la indepartarea in mod pasiv a caldurii generata de GPU in timpul functionarii .

Back card

Pe partea de conectori avem 3 Display Port-uri si 1 HDMI. Lipsesc atat conectorul DVI cat si cel Virtual Link (USB), dar nu o vad ca o mare problema, DVI-ul fiind deja un conector vechi si depasit. Fiind un model de buget, se justifica si lipsa Virtual Link, costurile fiind micsorate prin neincluderea acestuia.

Connectors

Pe partea laterala superioara a placii avem sloganul KFA 2 „WHAT’S YOUR GAME” retroiluminat cu led si sigla GEFORCE RTX. Tot aici, avem si mufele de alimentare, in numar de 2, una cu 6 pini si una cu 8 pini. Atentie, pentru RTX 2070 SUPER, avem nevoie de o sursa de minim 550 W.  Celelalte laturi sunt evident mult mai putin interesante.