Hardware

Ecran

Ecranul are o diagonala de 6.67 inchi, de tip AMOLED si este in format 20:9, avand o rezolutie 1080 x 2400. Display-ul este plat, suporta 1 miliard de culori si are refresh 120 Hz, chiar adaptativ. Ecranul este foarte luminos, permitand o vizionare excelenta in orice conditii. Pe langa telefonul meu Pixel 6 diferenta de stralucire este vizibila, 11T Pro fiind clar mai luminos. Ecranul are si suport HDR10+ si Dolby Vision, bifand practic tot ce se cere de la un display de top in 2021.

Xiaomi 11T Pro front

In concluzie, avem un ecran excelent, fara compromisuri majore.

Sunet

Pe marginea de sus scrie mare „Sound by Harman/Kardon” si telefonul vine cu sunet stereo, cu 2 difuzoare identice, asezate pe lateralele telefonului perfect simetric.  Este o solutie excelenta, ce permite un sunet egal din fiecare boxa.

Alte telefoane cu sunet stereo au un sunet inegal, difuzoarele fiind diferite ca marime  si un difuzor se aude de regula mai tare ca celalalt. Nu si aici, sunetul este puternic si placut. Foarte bine.

Baterie

Bateria este „incapatoare”, potrivit standardelor actuale, 5000 mAh  iar ca si autonomie pare mai mult decat buna. Dar ce merita cu adevarat evidentiat este incarcatorul de 120W. Daca ar fi un singur lucru cu care as caracteriza acest telefon cred ca ar fi acest incarcator.

Viteza de incarcare este incredibila. In aproximativ 15-20 de minute telefonul este incarcat full, de la 10-15%.  Bine, atat incarcatorul cat si cablul de incarcare sunt masive! Din ce am inteles, bateria este impartita in 2 sectiuni, care se incarca practic simultan. Nu stiu cum se va „pastra”pe termen lung bateria, la asemenea viteza de incarcare, dar este cel putin impresionant! Un minus destul de important in opinia mea este lipsa incarcarii wireless, dar seria T nu a avut niciodata incarcare wireless, asa ca… asta e.

Chipset, Ram, Stocare

Chipsetul este de top, Snapdragon 888 nemaivand nevoie de  nici o prezentare. Avem 8 GB de RAM si 128 GB capacitatea de stocare. Din pacate nu avem card SD, asa ca daca faci multe poze sau video probabil va trebuie sa recurgi si la alte metode de back-up la un moment dat. Mai ales ca si pozele au marime destul de mare, peste 8 MB pe bucata!

Securitate

Telefonul vine cu o amprenta laterala, o decizie cel putin ciudata as zice avand in vedere ca ecranul AMOLED suporta fara probleme amprenta in-screen. Deci nu stiu daca a fost vorba de cost saving aici…  Ma rog, eu nu prea agreez amprenta laterala, desi este mult mai rapida decat cea din ecran (nu cu mult totusi). Dar de foarte multe ori, am primit mesaj de la telefon ca am apasasat de prea multe ori butonul de amprenta si amprenta nu a fost recunoscuta. Si singurul lucru pe care il facusem a fost sa ia telefonul in mana, tinand-ul in zona butonului de amprenta.

Avem si deblocare faciala, care este rapida si reliable, desi suntem atentionati de la inceput ca nu este foarte sigura. Singurul impediment este ca ecranul trebuie sa fie activat pentru a functiona face unlock-ul. Fie apesi pe ecran, fie pe buton si apoi telefonul se va debloca instantaneu.

Software si utilizare

Xiaomi 11T Pro, vine cu Andoid 11 peste care avem aplicat skin-ul propriu Xiaomi MIUI 12.5. Compania chineza a promis 3 upgrade-uri majore (deci pana la Android 14) si 4 ani de patchuri de securitate – este mai mult decat rezonabil! Cred ca MIUI este destul de cunoscut deja, nu am multe lucruri de comentat, eu m-am inteles cu el de fiecare data cand l-am folosit si mi se pare ca a evoluat destul de mult in ultimii ani.

Teste performanta

Dupa cum era de asteptat, rezultatele sunt foarte bune, Snapdragon 888 fiind (cel putin deocamdata) cel mai bun chipset pentru Android. Telefonul a fost destul de stabil si in Stress Test-ul 3D Mark, diferenta intre cel mai bun test si cel mai slab fiind de aproximativ 12 %. De asteptat, chipset-ul fiind relativ fierbinte.

3DMark Wild Life
Geekbench 5