Software si utilizare

S20 FE 5G vine la pachet cu Android 10, peste care Samsung a suprapus propria interfata One UI 2.5. Prea multe nu am de zis, este un telefon cu Android, foarte asemanator cu alte telefoane cu Android. Difera unele chestii ici colo dar experienta este in mare aceeasi. Bine, Samsung probabil ca are printre cele mai bune skin-uri de Android, avand o experienta indelungata in acest camp de activitate, numarandu-se printre primii pioneri „Android”.

In utilizarea de zi cu se comporta cum te-ai astepta de la un telefon dotat cu un chipset de top si cu 6 GB de RAM. Adica foarte bine. Fara intreruperi, fara blocaje. Evident, este si la inceput, ramane de vazut cum va functiona peste 1 an sau mai mult. Nici in jocuri nu vei avea nici o problema. Am jucat si niste jocuri care teoretic suporta refresh de 120 Hz dar nu am observat nici o diferenta fata de 60 Hz.

Sa vorbesc putin si despre ecran. Acesta este unul Super AMOLED cu rata de refresh 120Hz si este utilizabil fara probleme in conditii de lumina puternica. Rezolutia este mai mica decat pe restul de S20-uri (1080×2400, 407 ppi vs 1440×3200, 563 ppi) dar sincer nu cred ca poti vedea diferenta cu ochiul liber. Refresh-ul de 120 Hz face ca totul sa „curga”. Refreshul nu este adaptativ cum au unii competitori. Ce inseamna asta? La refresh adaptativ, daca nu se intampla nimic pe ecran, acesta scade la 60 Hz sau chiar mai putin sau filmele sunt redate la 30 Hz – asta se traduce printr-un consum mai scazut de energie. Oricum, cred ca economia aia inseamna doar cateva minute, deci meh.  La 120 Hz  scrollat-ul pe Facebook este insa alta viata, niciodata nu a fost mai lin! Daca ti-e teama ca se consuma bateria prea repede, poti seta refresh-ul la 60 Hz. Dar cel mai probabil ca il vei lasa la 120 Hz, deoarece totul merge mai bine.

Senzorul de amprenta optic este parca mai bun decat cel ultrasonic si intr-o perioada in care mastile sunt peste tot a devenit, din pacate, o necesitate. Deblocarea faciala este si ea ok, desi am avut unele momente in care nu vroia sa functioneze, desi nu faceam nimic deosebit.

Bateria de 4500 de mAh este suficienta sa te tina peste zi, poate chiar si mai mult. Cu incarcatorul din pachet dureaza cam o ora si jumatate sa se incarce, un timp nici prea prea nici foarte foarte. Din fericire, avem si incarcare wireless, optiune rezervata de obicei varfurilor de gama.  Este o optiune care nu ar trebui sa lipseasca de pe un telefon, intr-o perioada in care incarcatoarele wireless se gasesc pe toate drumurile.

Teste performanta

Chipsetul din S20 FE poate nu mai este cel mai bun, intre timp aparand Snapdragon 865+, refresh-ul din a doua jumatate a anului. Cu toate aceastea, este in continuare un chipset de top si este in continuare la varf. Am testat telefonul in 3D Mark si Geekbench 5 si am comparat rezultatele cu cele ale Mi 9T PRO, dotat cu varful de gama de anul trecut, Snapdragon 855.

3DMark Wild Life

Geekbench 5

Progresul de la un an la altul este impresionant, cel putin in benchmark-uri, imbunatatirile numarandu-se in zeci de procente!