Lume, lume, astazi s-a lansat mirificul Lumia 925 de la Nokia, extraordinarul si mirobolantul! Cum nu stiai ca astazi se lanseaza? Cel mai tare telefon ever, asteptat de toata lumea si visat de toti hipsterii… Oh, wait, ala e urmatorul Iphone… Asta s-ar fi intamplat insa acum 10 ani cand orice telefon lansat de Nokia era asemuit celei de-a doua veniri a lui Iisus… Acum insa, e doar un eveniment „ratabil”, Nokia pierzandu-si de ceva vreme pozitia de lider absolut al pietei de mobile si trebuind sa se multumeasca sa fie doar un jucator de mana a doua pe piata mobilelor.

Ce e cu 925u’ asta?

Telefonul a fost lansat in cadrul unui eveniment la Londra si este considerat cel mai bun smartphone Nokia „evah”. Ok, dar hai sa vedem cu ce vine nou ultimul model finlandez. Fata de mai vechiul Nokia 920, fostul lider de gama,  925 nu aduce prea multe chestii in plus, fiind practic un refresh si dupa umila mea parere, ceea ce ar fi trebuit sa fie anul trecut Nokia 920. Fata de masivul Lumia 920, care tragea la cantar 185g dezosat, 925-ul este ceva mai subtirel in talie, la 8.8 mm si cantareste numai 139 de grame, o imbunatatire, sa zicem semnificativa . Ca si „imbracaminte”, telefonul este acoperit cu  acelasi policarbonat , doar ca rama laterala este din aluminiu, pentru un plus de… stil?

Tehnologie si anume

Ecranul are aceleasi dimensiuni, de 4,5 inchi dar tehnologia IPS LCD a fost inlocuita cu AMOLED cu Clear Black si deja omniprezentul Gorilla Glass 2.  Sub capota se ascunde acelasi procesor Qualcomm  Dual-Core Krait la 1,5 Ghz cu 1 GB de Ram si, evident, ca si sistem de operare avem Microsoft Windows 8.  Ansamblul este alimentat de o baterie de 2000 mAh, aceeasi ca la inaintasul sau, si promite o autonomie in Standby de 440 ore si de aproximativ 18 ore de convorbire 2G (12,8 ore in 3G). Bateria nu se poate schimba si daca doriti sa o incarcati „fara fir”, aveti nevoie de accesorii separate.

Ca si memorie, telefonul vine cu 16 GB inclusi (un downgrade fata de 920 care avea 32 de GB) si fara slot de memorie suplimentara.

Colorata maine e gata?

Camera foto/video dispune de un senzor 16/9 de 8.7 MP, cu stabilizare optica si diafragma f /2.0, deci fotografiile sunt de asteptat sa fie foarte bune. Flashul este LED si nu Xenon, din pacate. Camera video este capabila 1080P si dispune de 2 microfoane care va vor permite inregistrari audio de cea mai buna calitate chiar si intr-un mediu zgomotos. Camera este ajutata de o noua interfata, Smart Camera, care introduce cateva facilitati deosebite (deja existente pe modelele de top Android):  burst mode (10 imagini la 5MP), Best Shot (alege cea mai buna imagine din cele trase in rafala), Action Shot (Sequence shot de pe  HTC One, Drama shot pe Galaxy S4) and Motion focus (adauga motion blur obiectelor statice, ca si cum ai urmari un obiect in miscare cu camera). De asemenea, poti sa indepartezi obiectele/persoanele nedorite in miscare din imagine precum si sa alegi cea mai buna fata pentru o persoana.

Dar halatul, cat e halatul?

Telefonul va fi disponibil din Iunie la un pret aproximativ de 470 EUR, deci la noi va sari probabil de 500 de EUR, un pret mult prea mare dupa parerea mea. Telefonul are cateva plusuri dar din pacate Nokia are foarte mult de recuperat, pe foarte multe planuri, nefiind ajutat din pacate nici de sistemul de operare. Nu zic ca Windows 8 ar fi un SO prost, am o ” banuiala” ca ar fi ceva mai bun decat Android, si mai stabil, dar deocamdata Windows 8 joaca un rol de outsider. Aplicatiile, la fel, sunt relativ putine si vin probabil la a treia mana, dupa lansarea pe IOS si Android.

In loc de noapte buna

Nokia, ca si RIM/BlackBerry, nu au reusit sa se adapteze si nu au inteles ca nu mai sunt ce au fost odinioara si daca vor sa recastige macar o parte din piata, trebuie sa umble la ceva. Nici pe partea de hardware si nici pe partea de  SO, nu se pot lauda cu realizari extraordinare…  Singurul lucru unde ar putea sa lucreze este pretul (vezi preturi la telefoanele Nokia Lumia). Insa Nokia nu pricepe si cere pe Lumia 925 un pret … cam piperat. Ca si idee, nu poti sa ceri pe un Renault acelasi pret pe care il ceri pe un BMW, chiar daca dotarile sunt similare. Probabil ar fi ceva daca ar cere un pret la jumatate fata de cel anuntat mai sus. Dar nu se va intampla asa ceva si Nokia se va scufunda incet si sigur…