10 lucruri care au fost inlocuite de smartphone

Pentru cei mai multi dintre noi telefonul mobil este indispensabil. Sincer acum, iti poti aminti un moment in care ai parasit casa fara telefon? Care este primul lucru pe care il faci cand te trezesti? Si ultimul inainte de culcare?

Ok, deci am stabilit ca telefonul este o prezenta implicita in viata noastra, dar sunt convins ca multi au uitat cum era viata inainte de telefonul mobil. Bine, multi nu au apucat vremurile respective si s-au nascut cu telefonul in brate (fetita mea este un exemplu…) si nici nu isi pot inchipui ca s-ar putea descurca fara el. Desi exista viata si fara telefon mobil!

Aparitia telefonului mobil si mai tarziu a smartphone-ului a facut ca o serie de lucruri foarte uzitate sa devina desuete. As vrea sa iti inchipui cum ar fi sa le cari acum pe toate astea prin buzunare!

Buuun, sa trecem la treaba!

1. Telefonul fix – principalul motiv pentru aparitia telefonului mobil, a insemnat un pas urias inainte. De la aparatul masiv si care nu se putea misca mai mult de 1-2 metri (atat cat ii permitea firul) am ajuns la dispozitivele din ziua de astazi care incap lejer in buzunar/geanta/poseta.

2. Agenda cu numere de telefon + numerele din memorie – imi aduc aminte ca mama avea o agenda in care avea notate numere de telefon in ordine alfabetica (bine, cred ca si acum mai are agenda… dar mama este alta generatie, telefonul mobil nu prea a avut lipici la ea). De asemenea, eu personal aveam in cap o lista lunga de numere de telefon memorate – le puteam cita si trezit din somn. Fast forward, singurele numere de telefon pe care le mai tin minte sunt al meu si nr. de fix de acasa. Atat! Nici macar numarul sotiei nu il stiu pe de rost  – trebuie sa ma chinui putin.

3. Calculatorul – era nelipsit de pe birouri (ce-i drept si eu am inca unul la birou) dar acasa a fost exilat intr-un colt prafuit de sertar.

4. Lanterna – avand in vedere ca nu e practic sa porti o lanterna cu tine tot timpul  -daca nu esti vanator, pescar sau miner, cred ca telefonul indeplineste cu brio aceasta functie.

5. Cartile, ziarele, revistele – ziarele pe hartie au inceput sa intre in declin odata cu aparitia internetului, iar smartphone-urile le-au batut si ultimul cui in cosciug. Nimeni nu mai citeste ziare, toata lumea sta cu ochii in telefon. De asemenea, este mult mai practic sa citesti o carte pe telefon/tableta – greutate mai mica de tinut in mana si nu deranjezi pe nimeni daca citesti noaptea.

6. Consola de jocuri – consolele de jocuri portabile erau o chestie inainte sa apara telefoanele mobile. Mai tineti minte tetris-urile alea chinezesti piuitoare? Au fost duse in pragul disparatiei de aparitia telefoanelor mobile. Acum sunt o chestie de nisa, fiind intrecute in popularitate de smartphone-uri.

7. MP3 player/Walkman – imi aduc aminte si acum cand am primit cadou primul meu Walkman. Putin mai mic decat o caramida, dar era o chestie super fancy sa ai unul atunci. Sa asculti muzica on the go, mare lucru! Gone!

8. Camera foto/video – acum vreo 10 ani cand plecai in concediu, camera foto era un obiect indispensabil. Now, not so much. Camerele foto de pe telefoanele mobile au avansat suficient, incat sa produca o calitate multumitoare pentru majoritatea utilizatorilor. Nu putem vorbi de calitate DSLR, dar sincer, nici nu ai nevoie. Numai daca ne gandim la dimensiunile aparatelor! De camera video nici nu mai vorbesc!

9. Album de fotografii – cred ca fiecare are acasa albume intregi de fotografii din anii trecuti. Dar albume cu poze mai recente? As putea sa numar pe degete cate fotografii am scos in ultimii ani. Sa traiasca Google Photo, sacul fara fund in care intra mii si milioane de poze.

10. Ceas de mana – am incetat sa mai port ceas din momentul in care mi-am luat mobil. Un obiect in minus de purtat, trebuia sa am grija in permanenta de el sa nu il lovesc, sa il curat, sa ii schimb bateria. Acum e doar un obiect de statut, dar te descurci bine mersi si fara el.

Si lista poate continua…