Tabletele, la fel ca si smartphone-urile au fost fost inflentate puternic de Apple si sunt unde sunt acum datorita „eternului” Steve Jobs.

Prima tableta

Desi prima tableta a fost prezentata de Bill Gates cu un deceniu inainte de iPad, folosind Windows XP, a fost o tentativa esuata. Momentul T Zero , in care tableta a devenit un gadget cu adevarat util, nu poate fi altul decat data de lansare a tabletei Apple in ianuarie 2010! (Hey, mult a mai trecut de atunci). Desi la inceput hype-ul creat a fost considerabil,  stralucirea lor a inceput incet-incet sa apuna, ajungand sa fie umbrite de smartphone-uri.

Daca lansarea unor modele noi de telefoane este asteptata cu interes de segmente largi de populatie, lansarea de noi modele de tablete a cam trecut in planul 2. Mai bine zis au coborat usor-usor aproape la acelasi nivel cu televizoarele si frigiderele. Adica, e misto sa ai ultimul model de frigider, dar nu te lauzi la prietenii tai cu el, right? Or mai fi si interesanti din astia dar din fericire sunt foarte rari.

Cam la ce putem folosi o tableta

Cu toate astea, tabletele inca fac multe lucruri foarte bine si ar fi interesant sa vedem care sunt acestea. Sa o luam deci  in ordinea numerelor de pe tricouri (adica total aleatoriu :) )

  1. Jocuri – stiti expresia marimea conteaza? Ei bine, este adevarat si in acest caz. Jocurile au explodat pe dispozitivele mobile, dar experienta este mult mai buna pe tableta. De exemplu, joc Clash Royale, atat pe telefon (un Samsung Galaxy S5) cat si pe tableta (Ipad Mini 3).  Este mult mai placuta joaca pe tableta si mult mai putin spatiu pentru erori, deoarece carcaiecii de pe ecran sunt mai mari si ii pot apasa mai usor.
  2. Filme – in sfarsit cu tableta poti sa faci binge watching oriunde! Nimic nu te opreste sa faci o baie si sa urmaresti ultimul episod din Game of Thrones, de exemplu. Chiar daca un telefon permite acelasi lucru, este clar ca diferenta de diagonala lucreaza in favoarea tabletei.
  3. Internet browsing – de foarte multe ori nu mai deschid calculatorul sa caut ceva pe internet, tableta fiind mai mult decat suficienta. Experienta este foarte OK, in special daca site-urile sunt adaptate la browsing-ul mobil. Avand acelasi cont google pe tableta ca si pe PC, parolele si user name-urile de pe diverse site-uri se autocompleteaza si deci timpul pierdut cu tastatul e minim. Plus de asta, folosesc swype pentru a scrie texte mai lungi, ceea ce imi permite sa am o viteza respectabila la dactilografiat.
  4. Distractie in deplasare – daca aveti copii stiti ca o tableta este o mana cereasca la drumurile lungii. In special cele cu masina, in care prichindeii sunt tintuiti locului in scaunele auto speciale. Tableta se doveste salvatoare oferindu-le acestora distractie nelimitata. Desi nu sunt foarte de acord cu utilizatul dispozitivelor mobile in mod regulat de catre cei mici, recunosc totusi ca in timpul mersului cu masina putine lucruri pot egala o tableta.  De asemenea, si tu, om mare,  daca mergi cu avionul, trenul sau alt mijloc de transport poti beneficia de aceeasi distractie nelimitata oferita de o tableta.
  5. Streaming – cine foloseste Netflix sau Plex via Chromecast stie despre ce vorbesc. Cu o tableta si un Chromecast orice TV e Smart TV. O poti folosi pe post de telecomanda dar si „centru de comanda” din care lansezi filmele sa le vezi pe televizor.
  6. E-reader – una din aplicatiile mele preferate. Spre rusinea mea, am cumparat din ce in ce mai putine carti de hartie, deoarece o tableta mi se pare mult mai comoda si poti citi in ea si pe intuneric si astfel nu mai deranjezi pe cei din jurul tau care incearca sa doarma. De asemenea, benzile desenate se preteaza excelent pe o tableta!
  7. Ecran multifunctional pentru masina – pentru cei cu masini mai vechi si care nu beneficiaza de ecrane multifunctionale cu care vin dotate modele mai noi, pot folosi o tableta in acest rol. Astfel poti inlocui si vechiul casetefon, si o poti folosi si pe post de GPS. Se pot face niste chestii foarte interesante, internetul este plin de exemple.
  8. Desen, pictura sau proiectare in special daca detii un iPad Pro cu Stylus. Multitudinea de aplicatii grafice (Photoshop Sketch, Assembly, Forge ca sa enumar cateva) au transformat tabletele intr-o unealta extrem de utila artistilor, inginerilor sau pur si simplu persoanelor care vor sa se cocheteze cu desenul.
  9. Creare muzica, editare video – Cred ca traim intr-un moment in care posibilitatea crearii de muzica sau editarea/asamblarea unui film a ajuns aproape la indemana oricui, in primul rand prin prisma pretului si in al 2-le rand prin diversitatea de software creat in acest sens. Desi tabletele inca nu au suficienta putere de procesare si aplicatiile se concentreaza mai mult pe user friendliness decat pe complexitate, sunt extrem de utile pentru a experimenta fara a fi constrans de cablurile si hardware-ul aferent unui studio adevarat.
  10. Laptop replacement – Cred ca aceasta expresia a prins releventa odata cu tabletele de tip Asus Transformer. Din ce mai multe tablete vin si cu tastaturi externe rezolva iar nevoile utilizatorilor „on the go” care folosesc un Excel sau Word sunt acoperite atat de echivalentele lor in cloud cat si de aplicatiile dedicate.
  11. Tabletele sunt extrem de utile si in mediul business, cu aplicatii dedicate si hardware suplimentar. De exemplu, pot fi folosite in combinatie cu scannere de cod de bare + imprimanta de bonuri ca si case de marcat. Restaurantele fancy le folosesc in loc de meniuri si chelnerii au inlocuit carnetelul cu o tableta in care noteaza comanda. In domeniul medical (mai mult in afara), sunt folosite in spitale de catre doctori, care pot accesa mai usor fisa pacientului, ii pot vizualiza istoricul medical, etc.
  12. Star Trek :) In sfarsit putem si noi sa facem ce vedeam ca fac eroii nostri  preferati din  acest serial! Stiati ca numele de Ipad este un omagiu adus PADD-urilor din Star Trek?