Umidificatoarele nu prea fac obiectul review-urilor noastre, facand parte din categoria aparatelor de ingrijire. Dar invazia smart din ultimii ani a cam sters granitele intre diversele aparate din casa asa ca le avem acum pe toate conectate la o retea wireless si controlabile direct de pe telefon. Asa ca am zis ca putem face o exceptie si sa vedem ce stie sa faca aparatul in cauza. Xiaomi au fost permanent in avangarda si au tot felul de gadgeturi smart, foarte diverse si interesante. Nici umidificatorul de care e vorba in acest articol nu face exceptie, fiind unul smart si conform traditiei Xiaomi, avand un pret convenabil. Astfel, se gaseste la PC Garage la un pret de aproximativ 200 de lei.

Ce face un umidificator? Evident creste gradul de umiditate al aerului din casa, care in special in timpul iernii se usuca foarte tare din cauza caldurii emise de calorifere. Pentru familiile cu copii un umidificator este un must-have. Cine a avut copii raciti, cu muci grosi si tuse stie despre ce vorbesc. Umidificatorul creste gradul de umiditate din aer, secretiile se fluidifica si nu mai raman blocate in nas sau in gat, iar copii pot respira mai usor, in special in timpul noptii. Si in loc de un concert de tuse, respiratie greoaie din cauza nasucurilor infundate si treziri nocturne, toata lumea poate sa doarma linistita (cat de cat). Si ca bonus, raceala va trece si mai repede. Atentie, umidificatorul nu este un tratament pentru boli grave ale aparatului respirator dar in cazuri de raceli normale ajuta foarte mult.

Carateristici tehnice

Tip umidificare Ultrasunete
Trepte putere 3 + Auto
Capacitate rezervor 4.5 l
Capacitate umidificare 300 ml/h
Autonomie 15 h
Functii Control din aplicatia Mi Home de pe telefon, control prin intermediul Google Assistant sau Alexa, filtrare UV a apei
Nivel zgomot 38 dB
Dimensiuni 353 x 190 × 190 mm
Greutate (gol) 1.9 kg
Culoare Alb

Prezentare produs

Umidificatorul se incadreaza in designul clasic Xiaomi asa ca avem un cilindru simplu de plastic, de culoare alba care se incadreaza cu usurinta in orice decor. In partea superioara, pe mijloc avem o dunga transparenta iluminata cand aparatul este in functiune si cu ajutorul carei putem controla vizual nivelul apei.

Mi_Purifier

Pe partea din fata avem butonul principal, de tip mecanic (click-click) din care il oprim/pornim si din care putem face principalele setari de putere direct, fara ajutorul aplicatiei de mobil (daca nu ne intereseaza).  In cazul in care apa din vas s-a terminat, butonul se va ilumina cu rosu. Lipseste cu desavarsire orice ecran care sa ne informeze de gradul de umiditate al aerului. Pentru asta trebuie sa folosim aplicatia.

Mi_Purifier_button

In partea de jos a aparatului se afla niste fante pe care intra aerul folosit apoi la expulzarea vaporilor de apa. Fantele au niste filtre pentru a retine praful din atmosfera, dar nu cred ca avem vreo posibilitate de a curata aceste filtre, din pacate.

Mi_Humidifier_intakes

Pe partea din spate avem butonul de wireless cu ajutorul caruia vom conecta aparatul la router-ul din casa. Nu este obligatoriu sa facem acest lucru, aparatul functioneaza bine-mersi si fara. Dar este recomandat sa il conectam si sa folosim aplicatia, deoarece doar asa putem verifica nivelul umiditatii inregistrate de aparat si sa il folosim la capacitate maxima.

Mi_Purifier_Wifi_button

Pe partea superioara avem capacul de acces la vasul de apa si difuzorul de abur. Difuzorul de abur este fix si ca sa ne alegem directia unde sa sufle aburul va trebui sa mutam tot aparatul. Un lucru nu foarte comod de facut cand aparatul e plin.

Mi_Purifier_top

 

Daca dam capacul la o parte putem arunc o privire in interiorul vasului de apa. Apreciez faptul ca se poate alimenta cu apa destul de usor, chiar si in timp ce functioneaza.  La alte aparate,  trebuie sa le oprim, sa scoatem rezervorul, sa il alimenta si apoi sa refacem operatiunea inversa.  Din pacate, convenienta asta vine si cu un minus. Vasul de apa nu are nici un fel de filtru de apa, deci ar fi recomandat sa faci ceva in prealabil – gen, sa folosesti apa distilata. OK, aparatul se lauda ca filtreaza UV apa si omoara bacteriile din apa, dar in apa se mai afla si alte chestii pe langa vietuitoare – minerale and stuff care nu sunt filtrate pe nicaieri. Ele vor ajunge in aer sau pe elementul de vaporizare cu ultrasunete (aflat sub rezervorul de apa).

Mi_Purifier_inside

Aplicatia Mi Home

Umidificatorul se adauga la reteaua wireless din casa cu ajutorul aplicatie Mi Home, urmand pasii care iti vor aparea pe telefon.  Procedura este relativ simpla si dupa ce am adaugat produsul, il putem controla complet din aplicatie.

Mi_Home

Dupa cum am mai zis, nu este obligatoriu sa folosim aplicatia dar este recomandabil, deoarece doar aici putem verifica gradul de umiditate relativ inregistrat de aparat. Tot din aplicatie putem sa facem diverse setari privin gradul de umiditate dorit si sa il programam cand sa porneasca si sa se opreasca. Cand rezervorul de apa se goleste, vom primi o notificare de atentionare pe telefon.

Daca avem prin casa o boxa Google Assistant sau Alexa, vom putea sa il controlam si vocal aparatul, vorbind la boxa. Nu am putut verifica cum functioneaza controlat vocal deoarece nu am o boxa Google acasa.

Utilizare si concluzii

Aparatul face ceea ce ar trebui sa faca, adica umezeste aerul. Functioneaza destul de silentios si pe treapta cea mai mica se poate folosi si in timpul noptii fara probleme. Legat de procentul umiditatii inregistrat de aparat, trebuie sa tinem cont ca acesta este masurat cam in locul in care se emite aburul si cu siguranta este mai ridicat decat procentul de umiditate  din restul camerei. Drept urmare ar fi indicat sa achizitionati un higrometru separat si sa il plasati mai la distanta de umidificator ca sa va faceti o idee mai buna de gradul de umiditate real din camera.

Deoarece aparatul nu are nici un fel de filtru pentru apa ar fi o idee buna sa folositi apa distilata in loc de apa de la chiuveta. In acest fel veti evita si depunerile de calcar pe membrana responsabila cu producerea de vapori si care altfel ar fi destul de greu de curatat. De asemenea, trebuie tinut cont ca functioneaza doar cu apa rece, nu este recomandat sa il umplii cu apa calda.

Mi_Humidifier

Producatorul recomanda sa schimbam apa din aparat in maxim 72 de ore, pentru a evita aparitia microorganismelor in apa statuta si din cand in cand e bine sa curatam aparatul temeinic, deoarece nu vrem sa sarim din lac in put si sa inspiram tot felul de microbei cultivati in apa.

Dupa cum am zis, duza de abur este fixa si pentru a modifica directia in care este suflat aburul va trebui sa miscam tot aparatul. E o idee buna sa vedem directia in care este aburul suflat, deoarece ideal este sa sufle spre o zona libera, fara obiecte gen carti sau electronice. De asemenea, pentru o diseminare cat mai buna a aburului in incapare, ar fi bine sa il plasam intr-o zona mai inalta a camerei. Aburul fiind rece va avea tendinte sa coboare mai repede  si daca il plasam pe podea o sa avem surpriza dupa cateva ore ca am produs o balta in jurul lui.

Faptul ca putem controla umidificatorul direct de pe telefon nu stiu daca e neaparat un punct pozitiv, deoarece mai introduce inca un pas in controlul aparatului. Cu Mi Humidifiercam suntem fortati sa folosim aplicatia, pentru a folosi aparatul la capacitate maxima. Cred ca fost mai ieftin sa ii monteze o placa de retea wireless decat un ecran de pe care sa ne luam informatiile (gen umiditate).  Unele aparate nu trebuie sa fie neaparat „smart” pentru a fi mai bune ca unul clasic si nu vad mari avantaje in faptul ca  acesta este smart.

Un alt minus il vad si in faptul ca nu putem curata filtrele de aer, care cu timpul probabil ca vor acumula praf si functionarea umidificatorului va fi afectata. Dar avand in vedere ca nu este foarte scump, probabil ca nu vom mai folosi aparatul cand acest lucru se va intampla.

In concluzie, daca vreti un umidificator ieftin si smart, Umidificatorul Xiaomi Mi Smart este cam singurul la banii astia. Are cateva lipsuri dar acestea sunt compensate de pret. Daca il utilizam corect si respectam regulile de intretinere cred ca putem scoate cativa ani buni de folosire din el fara probleme.