Hardware

Ecran

Ecranul are o diagonala de 6.7 inchi, de tip OLED si este in format 19.5:9, avand o rezolutie 1080 x 2400. Display-ul este plat, similar cu Edge 20 PRO, la fel certificat HDR10 si  destul de luminos, chiar si in lumina puternica. Rata de refresh este de  90 Hz  si nu este adaptabila.  Desi diferenta fata de frecventa standard de refresh de 60 Hz este relativ mica, diferenta in confortul vizual este destul de mare deoarece imaginile ruleaza mai fluid pe ecran.Edge_20_Lite_front

Fiind un display OLED, culorile sunt placute si luminozitatea este uniforma, fiind superior unui ecran LCD.

Sunet

Telefonul vine cu o singura boxa in partea de jos, ceea ce este cam putin. Difuzoarele stereo nu mai sunt apanajul exclusiv al telefoanelor high-end, majoritatea competitorilor in aceasta marja de pret oferind o configuratie stereo.

Baterie

Bateria este „incapatoare”, potrivit standardelor actuale, 5000 mAh si incarcare rapida la 30W. De apreciat ca telefonul vine insotit de incarcator. Te poti astepta ca o incarcare full sa aiba loc undeva la o ora si 40-45 de minute.

Chipset, Ram, Stocare

Chipsetul este unul Mediatek cu 8 nuclee,  ajutat de 8 GB RAM si 128 GB de stocare, in varianta testata de mine. Chipset-ul Mediatek este o varianta clasificata ca fiind de mijlocul plutonului din punct de vedere al performantei. Este foarte bine ca memoria RAM  este mai mult decat suficienta, la 8 GB de RAM. De apreciat ca Motorola nu a omis slotul de card de aceasta data, chiar daca si capacitatea de stocare de baza este destul de mare la 128 GB.

Software si utilizare

Motorola Edge 20 Lite,  la fel ca si fratii mai mari, vine cu Andoid 11 aproape in varianta standard, de la mama lui. Foarte putine chestii au adaugat cei de la Motorola, cateva chestii cu gesturi (gen, zgaltai telefonul de 2 ori se aprinde lanterna sau apesi cu 3 degete pe display pentru captura de ecran). De bun simt si nu mananca din memoria RAM.  Recunosc ca m-am obisnuit cu varianta Android a celor de la Samsung, dar nici varianta celor de la Motorola (de fapt Google) nu este neaparat de evitat.

Ready For platform

Ready For platform este ceva similar cu DeX de la Samsung. Astfel, te poti ajuta de un monitor sau televizor pe post de ecran extins si sa te bucuri de o experienta aproape desktop, interfata fiind adaptata pentru utilizare cu mouse si tastatura.  Daca ai PC-ul conectat la o retea , te poti conecta direct pe wireless la ecran, doar scanand un cod QR. Conectarea este foarte simpla si foarte rapida. De aceasta data, din cutie lipseste adaptorul USB-C to HDMI, care ne permite conectarea la display-uri in lipsa unei conexiuni wireless.

Ready for

Sunt destule scenarii in care Ready for este utila. Copierea pozelor din telefon pe PC este prima care imi vine in minte. Apoi, rularea diverselor aplicatii de pe telefon pe ecranul mare sau o teleconferinta unde folosesti camera telefonului pe post de webcam iar participantii ii vezi pe ecranul mare. Concurenta din aceasta marja de pret nu are o astfel de facilitate.

Teste performanta

Nu ne putem astepta la un nivel foarte ridicat de performanta, chipsetul fiind unul mediocru, in cel mai bun caz. Iar rezultatele vorbesc de la sine. In Wild Life punctajul lui Edge 20 Lite este de aproape 3 ori mai mica decat cel obtinut de Edge 20 Pro (care nu e nici el echipat cu cel mai bun chipset) . Telefonul a fost foarte stabil in Stress Test, diferentele intre cele 20 de loop-uri fiind minime. De asteptat, chipset-ul nefiind unul mare consumator de resurse. Nici in celelalte teste telefonul nu straluceste. Nu este un telefon de gaming, dar in utilizarea de zi cu zi ar trebui sa faca fata cu brio.

3DMark Wild Life
Geekbench 5

GFXBench