In sfarsit am intrat in posesia mult ravnitului iPhone 5S si pot sa-mi dau cu parerea in cunostinta de cauza.

Dupa niste emotii legate de sursa de origine a telefonului, in urma desfacerii pachetului am rasuflat usurat, cand am vazut incarcatorul butucanos de UK. Dupa cum probabil stiti, versiunea de SUA nu merge pe retelele 4G din Romania. iPhone-ul 5S space gray de 16 GB, este din surse „gri” :), deoarece inca nu a aparut oficial in Romania (pe 25 octombrie ajunge si la noi conform zf.ro).

Preconceptii – Ma asteptam ca..

1. Micile modificari din designul iPhone-ului 5S sa-mi displaca, adica gri-ul din „Space gray” si noul buton de home.
2. Sa urasc din tot sufletul noul iOS 7 pe care inca nu-l vazusem live, dupa ce am busit vechiul 5 la o baie in piscina si am stat in compania unui antic Galaxy S2 de prin august pana in prezent.
3. Sa gasesc pixeli morti. De unde fobia asta? Am schimbat 2 x iPhone-uri 5 luate la Orange si toate aveau 1-2 pixeli morti, iar al 3-lea venit la fel :). Am cedat nervos si l-am pastrat pe ultimul.

Pachetul

iPhone 5S cutie iPhone 5S cutie continut iPhone 5S cutie continut de aproape

In pachet gasim castile, aceleasi ca la versiunea anteriora, incarcatorul, clipul de deschis floppy disk-ul pentru nanosim, carticelele si niste abtibilduri numai bune de lipit pe Solenza sau Logan.

Aspectul

Culoarea este un pic modificata, si trebuie sa recunosc ca arata mult mai bine decat gri-ul inchis de pe iPhone 5. Ii da un aspect metalic interesant si chiar mi se pare mai sexy in aceasta formula. Butonul de „Home” cu cititor de amprenta e sub nivelul display-ului, cu aproximativ 1mm si nu arata rau deloc. Ba chiar pare foarte solid, dupa ce intalnisem niste „5-uri” cu butonul de „Home” iesit un pic in afara, suficient de mult incat sa se simta diferenta de nivel la trecerea cu degetul.

In rest designul este acelasi cu predecesorul lui – un design industrial si elegant in acelasi timp. Toate dimensiunile sunt identice, iar husa veche iFrogz s-a potrivit perfect.

Senzatia pe care ti-o da iPhone-ul 5S este acea a unui produs perfect finisat, fara cusur, pentru care s-au folosit doar materiale high-end si nu s-a facut rabat la calitate.

iPhone 5S spate

Functionalitatea

Display-ul e in sfarsit impecabil, fara pixeli morti, probabil alta e marfa pentru UK si alta pentru Romania – sau a mai avansat procesul tehnologic de fabricare. Avem acelasi retina display de la iPhone 4 incoace, un display foarte bun de altfel, dar depasit ca PPI, cam de orice telefon cu Android, care a aparut de vreun an incoace.

Cititorul de amprente aka „Touch ID”, functioneaza „as advertised” si te scuteste de bataia de cap de a baga o parola de fiecare data cand este necesar acest lucru. Se mai intampla sa dea si rateuri la autentificare daca pui degetul intr-o pozitie care nu a fost scanata in prelabil sau daca te-ai spalat pe maini cu acid sulfuric. Dar nici nu se compara de exemplu, cu cititoarele de amprente de pe laptopuri, care iti scoteau peri albi in caz ca aveai de gand sa folosesti aceasta metoda de autentificare. E destul de „gratifying” senzatia de autentificare cu amprenta si sunt convins ca egoul oricarui hipsterist aifonar (me included), este bine periat la gandul ca detine singurul telefon din lume cu acest gen de functionalitate :)

Procesorul A7 Cortex, primul pe 64 de biti din universul cunoscut (o daa!), rupe in doua tot ce ii arunci, de la site-uri html 5 super incarcate pana la Infinity Blade III.

Camera

Camera desi e foarte buna, nu este cea mai buna fata din clasa.  Extra blitzul cu lumina „warm” ajuta destul de putin in conditii de lumina redusa, necomparandu-se cu xenonul de la Lumia 1020 sau cu pixelii grasi de pe HTC One.

Dar! Slow motion-ul este talent maxim, si cred ca am pierdut vreo 1h filmand in acest mod, bucati de pizza aruncate, pisici care alearga dupa nuci si bunici facand clatite. In sfarsit pot sa ma apuc sa filmez „Dredd” si sa simulez efectele drogului SLO-MO.

Exemplu: bunica facand niste super clatite (sper sa nu ma dea in judecata ;))

Bateria, bat-o vina

Impresia mea subiectiva este, ca tine un pic mai bine. Restore from iCloud, downloadat cativa giga de aplicatii wireless, filmat la greu, vorbit si butonat – la sfarsitul zilei inca aveam 30-40%. Pentru mine e suficient.

iOS 7 – un refresh bine venit cu niste iconite mizere

Desi avem aproximativ acelasi telefon ca iPhone 5, senzatia de fresh este data de noul iOS 7 cu designul lui flat. Iconitele absolut penale (camera, photos, safari, itunes) par desenate de copii schizofrenici care au fetisuri cu unicorni gradientati. Dar, si aici avem un „dar”, am ramas placut surprins de frumusetea prin simplitate a noului iOS, facand abstractie de iconurile cu pricina (care pot constitui un motiv foarte serios de jailbreak pentru a le inlocui).

Efectele de zoom cand se afiseaza continutul unui folder, parallax-ul, noul safari, calendarul, totul a fost redesenat, regandit cu accent pus pe continut si informatie, eliminand elementele neesentiale din design. Mi se pare foarte bine gandit, si chiar daca are inca minusuri la multe capitole, sunt convins ca vor fi rezolvate la urmatoarele OTA-uri.

Apple, care nu mai e de ceva vreme deschizator de drumuri (cel putin la nivel de sistem de operare), a bagat in sfarsit control center-ul, care era de multa vreme disponibil pe Android. Aici gasim niste shortcuturi foarte utile la ceas, calculator si lanterna, care acum este built-in. Adio app separat pentru lanterna!

Unii utilizatori au acuzat ameteli din cauza efectelor noului iOS, cu parallax-ul lui cu tot. Tot ce pot sa le zic e sa se apuce de Quake 1 si sa revina. Ameteala o sa treaca.

Preturi iPhone 5s sau de unde poti cumpara iPhone 5S (modelul de 16GB)

Oficial nu a a fost lansat la noi in tara. Cel mai ieftin este daca il poti lua din UK, la pretul de 550 lire sterline. In afara de UK, in orice tara din EU, pretul e cam 700 euro. La bisnitarii de pe okazii, daca te risti si te arde buza. La evomag cu pretul lor nesimtit de 4500 lei + ca acum nu apare pe stoc. La emag gasesti iPhone 5S 16GB cu pretul de 3599 lei si iPhone 5C 16GB cu 2799 lei. Daca il iei din SUA prin intermediul unei cunostinte la pretul de 650$ + vreo 70$ taxe, adica 720$, nu il vei putea folosi in retele 4G din Romania, merge doar 3G. Dar asa ajunge la pretul cel mai mic, daca scapi de vama si transport. Altfel nu se merita.

(lista aceasta se va updata continuu in functie de ce surse mai gasesc)

Concluzie review iPhone 5s

1. Daca esti fan Android inrait, nici daca iti da Apple clatite pe viata, pe langa telefon, nu vei fi interesat.
2. Daca esti fan Android, dar nu intelegi fenomenul paletelor de tenis, iPhone 5S combinat cu noul iOS 7 poate fi in sfarsit o alternativa pentru tine. S4 mini sau HTC One mini nu pot concura cu 5S.
3. Pentru fanii strudelului cu mere – daca ai iPhone 4/4S, 5S este un motiv serios de upgrade, tinand cont ca iOS 7 se misca destul de prost pe iPhone 4. Daca ai un iPhone 5 functional, care nu a inotat in piscina, si vrei filmari slo-mo + amprenta ca sa nu afle prietena/nevasta de noua ta amanta, si tu ai un motiv serios de a trece la 5S. In caz ca optiunile astea 2 te lasa rece, vechiul tau iPhone 5 e suficient de performant incat sa faca fata cu brio inca un an de acum incolo.