Ramane de vazut… Cea mai noua iteratie a celor de la Google si-a facut aparitia in societate dar nu totul este perfect in lumea Androidului.

O lansare discreta

Google si LG au lansat vinerea trecuta ultimul model de Nexus, fara nici un tam-tam.  Nu a fost nici o surpriza, dupa multe zvonuri si leak-uri, care nu au lasat nimic „nedezgropat”, toate specificatiile hardware si software fiind cunoscute cu mult timp inainte de lansare. Ma rog, in privinta Nexus-ului, nu s-a pus niciodata problema secretului de tip „serviciu secret”, utilizat cu din ce in ce mai putin succes de Apple (5S nu a avut nici o surpriza in maneca la lansare). Cum se si astepta, Nexus 5 se bazeaza pe flagship-ul LG, G2, un telefon impresionant din punct de vedere al hardware-ului. Pentru a nu canibaliza modelul de la LG, a venit cu unele limitari „artificiale”, care l-au facut ceva mai slab decat corespondentul koreean.

Ca si „motoras”, Nexus 5 este dotat cu cel mai tare din parcare, si anume Qualcomm Snapdragon 800, un quad-core tactat la aproape 2,3 Ghz, ajutat de 2 GB de RAM. Memoria de stocare vine in 2 variante – 16 GB si 32 de GB, fara posibilitate de extindere (bine ca s-a renuntat la varianta cu 8 GB!). Ecranul este Full HD, cu o diagonala de 4,95 inchi ceea ce duce la o densitate de 441 ppi.

Camera foto, este ruda mai saraca a camerei de pe G2, avand o rezolutie „decat” de 8 Megapixeli, ajutati insa  de OIS – stabilizator optic adica. Pe partea de conectivitate, Nexus-ul este burdusit, beneficiind de LTE Global (4G-ul neamule!), remediind un neajuns al inaintasului Nexus 4.

Pe partea de software vedem la lucru ultima versiune de Android, KitKat 4.4 care promite sa fie mai subtirel si mai putin consumator de resurse, fapt ce l-ar face accesibil si telefoanelor dotate de la mama natura cu mai putina memorie (not so smart phones!) . Ideea din spate ar fi ca producatorii de telefoane cu Android sa fie stimulati sa lanseze telefoanele „prostute”, de masa, direct cu KitKat, si sa sara astfel peste versiunile anterioare de Android. Se incearca astfel sa se reduca, oarecum, fragmentarea androida. De ce oarecum? Pentru ca update-urile vor fi oricum la mila producatorului, de obicei pastrate doar pentru versiunile de top. Fix pix.

„Combustibilul” este furnizat de o baterie de 2300 mAh (Li-Po), inaccesibila direct utilizatorului. Ma rog, cu o surubelnita cred ca poti ajunge dar nu sunt sigur ca il mai poti pune la loc integral :).

Specificatiile oficiale ar fi cam acestea:

  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 800 2.26GHz Quad-Core Krait CPU
  • SO: Android 4.4, KitKat
  • Display: 5-inch (4.95-inch disponibil) Full HD IPS (1920 x 1080 pixels)
  • Retea : CDMA/1xRTT/EVDO, GSM/GPRS/EDGE, WCDMA/HSPA+, LTE
  • Memorie stocare: 32GB / 16GB (fara slot de memorie suplimentar)
  • RAM: 2GB
  • Camera: Principala 8.0MP cu OIS / Frontala 1.3MP HD
  • Baterie: 2,300mAh Li-Polymer, cu incarcare wireless (optional)
  • Dimensiune: 137.84 x 69.17 x 8.59mm
  • Culori: negru, alb
  • Greutate: 130g

Hop si niste poze cu inculpatul!

Nexus5_Left Nexus5_Black Nexus 5 Alb

Gura lumii

Telefonul a incaput deja pe diverse maini si a primit o multime de review-uri.  Opinia generala ar fi ca este un telefon bun, dar nu este cel mai cel.  Camera este considerata destul de slaba, neridicandu-se la nivelul performerilor Nokia, Apple sau Samsung. Apoi, bateria, este in cel mai bun caz mediocra, 2300 de mAh fiind cam putini pentru un asa zis flagship. Telefonul este laudat pentru specificatiile hardware de varf, acestea fiind la nivelul celorlalte telefoane de top din prezent (LG G2, Sony Z1, Samsung Galaxy S4 refresh), care il fac sa performeze excelent, in rand cu liderii. Pe langa asta, telefonul vine in dotare cu cea mai noua versiune de Android, KitKat 4.4 (buna ciocolata!)  fara bloatware-ul instalat fara mila de terti producatori. Ce inseamna asta? Este curat si rapid si va beneficia fara intarziere de urmatoarele update-uri! Un alt mare plus este pretul, telefonul fiind disponibil pe Google Play, prin Europa la 350 EUR pentru versiunea de 16GB si 400 EUR versiunea de 32GB. La noi, preturile sunt mai umflate, deoarece Romania inca nu are acces la Google Play,  sectiunea Devices. Pe Emag, Nexus 5 costa „doar” 2099,99 RON, un pret oarecum explicabil prin faptul ca nu vine prin filiera Google, ci LG si dorinta Emag de a profita „putin” de aceasta lansare.

Cel mai tare au ba?

As zice ba! Din ce am mai citit ce a scris lumea avizata si din specificatiile telefonului as zice ca Google a facut o treaba doar pe jumatate buna, cel putin din punct de vedere al hardware-ului. Oarecum este de inteles, deoarece mama lui este LG G2 si nu s-a dorit o concurenta  pentru el. Drept urmare, s-a umblat ici-colo la specificatii (in jos, bineinteles) si cele 2 modele au fost delimitate si prin pret, LG2 fiind mai scump si mai performant in unele directii (camera mai buna, ecran mai mare, bateria mai mare).

Telefonul ar fi fost unul extraordinar daca ar fi avut o baterie mai mare (3000 + mAh, chiar cu riscul sa bata dincolo de 10 mm grosime) si un slot de memorie suplimentar, ca sa nu stai cu grija ca ramai fara spatiu. E bine si asa, poate la urmatorul…