Chiar inainte sa plec in concediu am primit ocazia sa testez un „kit de vacanta” format dintr-un ceas si o pereche de casti in-ear, ambele de la Xiaomi si anume Watch S1 si Buds T3 Pro, ambele variante de top din oferta producatorului chinez. Evident ca am prins ocazia de „un picior” si am pus mana pe ele exact in ziua dinainte sa plec in concediu.

Ceasul meu actual este un Huawei GT2, care a fost inlocuit pe perioada concediului de ceasul celor de la Xiaomi, deci am avut ocazia sa fac o comparatie intre cele 2 modele, oarecum apropiate ca si target de piata. Evident, ceasul celor de la Huawei este din generatia anterioara dar update-urile constante ale producatorului chinez i-au adus imbunatatiri constante.

Ca si casti am in posesie atat casti in-ear (JBL Reflect Flow) cat si over-ear (Bose 700) , preferinta mea inclinand spre cele over-ear , datorita functiei de noise-cancelling superioare si calitatii sunetelui.  Dar sa revenim la oile noastre

Xiaomi Buds T3 Pro

Sa incep cu castile  Daca ati mai folosit casti true wireless pana acum, o sa stiti cu ce se manaca si cele de la Xiaomi. Daca vi se pare ca seamana cu castile celor de la Apple, nu va inselati prea mult. To be fair, toate castile true wireless  de pe piata s-au inspirat la un moment dat de la Apple. Daca ceva merge asa nu are sens sa reinventezi roata. Castile T3 Pro se pot cumpara la momentul actual la un pret care se invarte intre 500 si 600 de lei, in functie de varianta de culoare aleasa.

Xiaomi_Buds_T3_Pro

T3 Pro seamana foarte bine cu AirPods Pro atat la design cat si la caracteristici.  Cutia  castilor, cu colturi rotunjite da impresia ca este bine construita. Inchiderea magnetica este solida si castile se manevreaza usor, avand niste locase la fel de magnetice. Cutia are bineintele si rol de incarcator cand castile sunt „adapostite” in ea, bateria de 480 mAh asigurand o autonomie totala de 24 de ore. O singura incarcare a castilor asigura pana la 6 ore de functionare.

Xiaomi_Buds_T3_Pro_box

Controlul castilor este „imprumutat” tot de la AirPods, „betele” castilor avand o zona de presiune pe care ar trebui sa apesi pentru diverse functii (inainte/inapoi/pauza). In practica insa, controlul a fost mai mult hit&miss,  in destul de multe cazuri nu am reusit sa imi face ce imi doresc. Nu stiu unde e buba, la casti sau la utilizator.

Din punct de vedere al aplicatiei de pe telefon, cei de la Xiaomi au mai copiat o pagina din cartea celor de la Apple. Astfel, daca ai un telefon din famila extinsa Xiaomi, beneficiezi de o aplicatie cu un control mult mai detaliat asupra diverselor functii ale castilor.  De exemplu, merge bine mersi si pe Redmi Note 11 Pro+ 5G, pe care l-am avut si pe el drept insotitor in concediu. Daca ai alt model de telefon Android, teoretic nu ai decat un control basic, fara sa poti controla toate „goodies”-urile pe care Xiaomi le pune la dispozitie. Din fericire, exista un workaround in acest caz si anume aplicatia de Mi Buds M8, disponibila pe Play Store, care este identica 1:1 cu aplicatia nativa de pe telefoanele Xiaomi.

Xiaomi_Buds_T3_Pro_app

Din aplicatie poti sa setezi diverse niveluri de noise cancelling, sa dezactivezi functia sau sa activezi „Transparency”, care iti permite sa auzi mai bine ce se intampla in jur.  Plus diverse alte functii, printre care si cele de control de pe „betele” castilor.

Ca si calitate, nu te poti astepta sa fie la fel ca niste casti over-ear, care iti acopera urechea complet. Nu mi s-a parut ca au volumul foarte ridicat.  Functia noise-cancelling isi face simtita efectul, dar ca si in cazul altor casti in-ear, doar pana la un punct. Nu pot izola urechea complet, dinauntru. Basul este ca si inexistent, lucru valabil pentru toate castile de acest tip dar afara de asta mi s-au parut mai mult decat decente. Principalul avantaj este ca ocupa foarte putin loc si practic le poti cara tot timpul cu tine, cutia fiind foarte usoara si foarte mica.  Daca le-as compara cu castile mele Bose 700, aceasta nu prea ar fi corecta. Dar daca ar fi sa aleg ce casti le-as purta la mine tot timpul, raspunsul ar fi simplu – cele de la Xiaomi, fiind suficient de bune in majoritatea situatiilor. Xiaomi_Buds_T3_Pro_beach

 

Xiaomi Watch S1

Ceasul celor de la Xiaomi este prima incercare de ceas mai „fancy”, ei fiind renumiti in primul rand prin celebra Mi Band, care a ajuns intre timp la versiunea a 7-a. Daca Mi Band este o simpla bratara de fitness, care s-a facut cunoscuta prin pretul mic si caracteristicile excelente, S1 se doreste a fi mult mai mult – o concurenta pentru Samsung Galaxy Watch 5 si Huawei GT 3 .La pret, Xiaomi Watch S1 este dupa cum ne-am obisnuit si de la alte produse Xiaomi, aproape imbatabil, fiind cu cateva sute de lei mai ieftin decat versiunile similare de la Samsung (Watch 5 Pro Titanium)  sau Huawei (GT 3 Pro) – undeva in jur la 1000 -1100 de lei.

Xiaomi_Watch_S1

La design exterior, ceasul vine cu toate „bunatatile” unui ceas de top – carcasa de otel, ecran de safir super-rezistent, curea de piele (plus inca o curea de silicon in pachet). Toate astea garanteaza o viata lunga pentru acest ceas si o rezistenta ridicata la mediul extern. In scurtul timp cat l-am avut la dispozitie pot sa zic ca nu l-am menajat de loc, am fost la plaja zilnic cu el si ceasul a rezistat admirabil, fara nici o zgarietura. Unde mai pui ca are si functie de eliminare a apei din ceas, care functioneaza „as advised”.

Cu dimensiunea ecranului de 1.43 inchi, ceasul este mai degraba un model barbatesc, fiind destul de masiv pe o mana de femeie. Asteptam si o versiune ceva mai „delicata”.

Telefonul se incarca wireless, cu ajutorul unui doc magnetic, cam intr-o ora si ceva iar autonomia pot sa zic ca este buna spre foarte buna. Nu stiu daca este la fel de buna ca cea a lui Huawei GT2, dar 10-12 zile am scos fara probleme (cu GPS dezactivat, evident). Cureaua respecta standardul de 22 mm, asa ca daca nu ne convin optiunile din pachet avem de unde alege.

Pe spatele ceasului avem senzorii optici pentru masurat puls si saturatia oxigenului in sange (SPO2).  Ceasul mai are integrat si GPS, barometru si NFC pentru plati – Xiaomi Pay. Xiaomi Pay nu era disponibil si in Romania cand l-am primit eu dar intre timp s-a anuntat un parteneriat cu BCR si se poate folosi functia NFC pay, dar doar cu un card Mastercard BCR. Banuiesc ca in timp poate se va extinde gama bancilor participante, cine stie.

Ceasul are si difuzor si microfon si poti raspunde la apeluri daca te suna cineva. Din pacate, la fel ca si la Huawei am intalnit aceeasi problema daca ai bluetooth pe masina. Functia de voce Bluetooth a ceasului are prioritate fata de functia voce bluetooth a masinii, ceea ce face ca atunci cand sunt in masina, handsfree-ul auto sa nu functioneze cum trebuie. Nu am gasit alta solutie decat sa dezactivez complet functia de telefon/voce de pe ceas.

Pentru a folosi ceasul, va trebui sa il conectezi la telefon, prin intermediul aplicatiei Mi Fitness. De aici poti verifica diversele date colectate de ceas legate de sanatate  -puls, numar de pasi, calorii consumate, SPO2 etc. Ca si precizie – , pare sa fie cel putin la nivelul lui Huawei GT2. Cel putin la nivel informativ – datele par sa fie corecte.

Mi_Fitness

Ca si afisaje, ceasul vine standard cu 9 variante si mai poti descarca inca 36 de fete. Sunt interesante fetele, avem parte si de unele animate dar numarul si diversitatea lor sunt relativ reduse, daca as compara cu ecosistemul Huawei. Daca ceasul prinde tractiune, ne putem astepta ca numarul acestora sa creasca in timp. Daca tot am facut comparatia cu Huawei, am remarcat ca nu avem parte de fete interactive. La Huawei, aveam fete unde daca apasam pe temperatura, ma ducea in meniul extins de temperatura al ceasului, daca apasam pe pasi, la fel. La Xiaomi Watch S1, inca nu avem asa ceva, trebuie sa intram separat in meniu, de unde selectam de acolo ce ne intereseaza.

Mi_Fitness_faces

Pe partea de fitness si antrenament, avem o multime de optiuni, mai exact 117 variante dintre cele mai diverse. Avem si dans din buric, de exemplu. Putem selecta cea mai buna optiune prin apasarea butonului de jos. Butonul de sus ne duce in meniul general. In general, aranjamentul meniului si functiile butoanelor sunt familiare pentru cei care au mai folosit un smartwatch, nu vreau sa insist prea mult. Trecerea de la Huawei la Xiaomi  a fost foarte facila, oricum.

Se vede totusi ca este la inceput, deoarece inca multe lucruri nu sunt inca unde ar trebui. Un mic exemplu, la meteo, pe ceasul Xiaomi, imi spune sec minima si maxima si cam cum e vremea in momentul ala. La Huawei GT2, am prognoza pe ore si vad cum va fi vremea in perioada urmatoare, daca va ploua etc. Functia mi se pare foarte utila – dimineata ma trezesc, ma uit pe ceas si imi fac o idee de cum va fi vremea. Din fericire, partea de software se poate imbunatati, acum depinde cat de repede se pot misca cei de la Xiaomi sa ofere toate facilitatile pe care oamenii si le doresc.Xiaomi_Watch_S1

Partea de notificari trebuie bibilita din telefon dar este similara cu cea de la Huawei GT2. Nu poti raspunde la mesaje, le poti doar vizualiza. Ce nu mi-a placut este ca mesajele dispar dupa ce le citesti. La Huawei, mesajele raman disponibile pana se ajunge la o limita de mesaje, dupa care cele mai vechi dispar.

Ce ar mai fi de zis? Desi la momentul lansarii ceasul a avut o multime de probleme, multi utilizatori plangandu-se de legatura instabila cu telefonul sau de faptul ca nu ai acces la agenda si nu poti salva contacte favorite, o parte din probleme au mai fost rezolvate. Unele chiar in timpul in care am avut eu ceasul in posesie. De exemplu, partea de sincronizare era sub orice critica la inceput (pe la mijlocul lui iulie) – trebuia sa ii dau eu manual sincronizare ca sa se actualizeze datele meteo, de exemplu. Dar a venit un update intre timp si pare ca s-a rezolvat, nu am mai avut probleme – deci se poate.

Pretul la care se invarte acum, in jur de 1000 de lei  mi se pare insa ca e inca o idee cam mare, avand in vedere ce ofera. E adevarat, ca in banii astia cu greu gasesti un ceas cu carcasa de otel si ecran de safir, dar partea de software mai are un pic de lucrat. Nu mult, dar putem avea surpriza ca ce ne dorim sa nu apara niciodata.  Ce mi-as dori eu? Fete interactive, suport mai mare pentru plata NFC, diverse imbunatari prin meniuri  (de exemplu, posibilitatea de a salva contacte in agenda).  Ca si plusuri are cu ce se lauda  – este bine facut si  rezistent, bateria tine suficient. Partile astea nu se pot rezolva ulterior, deci baza, sa zic asa e buna. Ramane ca cei de la Xiaomi sa rezolve partea de software si cred ca Xiaomi Watch S1 ar fii un concurent de temut pentru familia GT a Huawei.

Ganduri de final

Prea multe nu ar mai fi de zis. Overall, am fost sa zicem multumit de cum s-au comportat atat ceasul cat si castile, dar cu obiectiile mentionate in articol.

Xiaomi_S1_Buds

Ceasul daca ar fi cu vreo 300 de lei mai ieftin ar fi usor de recomandat, avand in vedere partea de software care se simte incompleta – in cateva luni unele lucruri posibil sa se rezolve, dar nu e sigur.

Castile, pe cealalta parte, sunt o recomandare usoara daca detii deja un telefon din familia extinsa Xiaomi. Altfel, concurenta este destul de stransa pe aceasta plaja de pret (500-600 de lei) dar daca le-as prinde la o oferta (350 – 400 de lei), nu as zice nu!