Totul este ciclic. Iar prezentarea din aceasta seara a confirmat acest lucru pentru a n-a oara.

Design iPhone 6

Designul noului iPhone 6/6+ seamana izbitor de mult cu primul iPhone aparut (2G – care inca zace pe aici intr-o cutie), doar ca acum este aplatizat/mult mai subtire. De asemenea poate fi comparat cu usurinta si cu iPod Touch. iPhone 6 arata exact ca in pozele leakuite, lucru care cred ca nu mai mira pe nimeni.

Astfel, Jonathan Ive, aduce asa numitul design industrial din principalele produse Apple, la acelasi numitor comun: iPhone, iPad, seria de MacBook-uri chiar si iMac-urile impartasesc aceleasi trasaturi: unibody din aluminiu, colturi rotunjite, constructie solida, atentie obsesiva pentru detalii.

Retrospectiv – Display-ul

Apple si-a incalcat principiile declarate, odata cu trecerea ecranului la de la 3.5 inci la 4 inci in momentul cand a aparut iPhone 5. Acum dimensiunile au crescut, 4.7 inci respectiv 5.5 inci pentru iPhone 6 si 6+. Sunt curios, dar nu o sa aflam niciodata, ce s-ar fi intamplat daca Steve Jobs ar mai fi trait. Ar fi fost de acord cu incalcarea dimensiunii perfecte vehiculate atunci, de 3.5 inci?

Nimeni nu se poate opune dorintei utilizatorilor, iar Apple nu face exceptie. Totusi, este remarcabil cati ani a reusit gigantul din Cupertino sa se impotriveasca curentului si sa amane inevitabilul. Abia in 2014 au decis ca e momentul sa faca schimbarea cea mare. 9 Septembrie 2014 marcheaza desfiintarea teoremei: One screen to rule them all, lansand 2 telefoane cu dimensiuni diferite.

Hardware

Apple nu si-a propus sa se bata niciodata in specificatiile hardware cu hoarda Android. Si-au permis sa faca acest lucru, pentru ca software-ulor a fost puternic optimizat sa ruleze pe propriul hardware si pe o gama foarte restransa de device-uri.

Hai sa vedem totusi niste informatii legate de hardware:

iPhone 6 are o rezolutie de 1334 x 750 (HD) cu o densitate de 326 PPI. Noul ecran e denumit Retina HD. Baterie mai buna decat 5S, de 1810 mAh. 1GB de ram. Camera foto de 8 Megapixeli, dar mai buna evident, cu un nou senzor „Focus Pixels”, care promite imagini mai sharp in conditii de miscare. Grosime de 6.9 mm.

iPhone 6+ atinge Full HD-ul, pe care competitia il are de ani buni: 1920 x 1080 cu o densitate de 401 PPI. Bateria mai buna decat iPhone 6, de 2915 mAh. 1GB de ram. Camera foto cu stabilizarea optica a imaginii. Grosime de 7.1 mm.

Noul procesor A8, a ramas dual core si are o frecventa de 1.4 GHZ + un cip denumit M8 (motion detector) care va fi responsabil sa numere cate scari ai urcat, de cate ori te-ai ridicat de la birou, etc. E noua directie Apple, care pune accent pe sanatatea utilizatorului si incearca sa-l trimita la sala. Nu, nu numara cate sticle de bere ai baut. De asemenea vine si cu un senzor de barometru.

Ca noutate, introduce Apple Pay care va merge prin NFC, disponibil doar prin iPhone 6 si iPhone 6 Plus. Celor fara NFC, le dau un pont: isi pot lipi cardul ING Visa Contactless cu guma de mestecat de spatele telefonului, si voila! Platiti doar cu telefonul :)

Sunt curios cu ce pret o sa intre pe emag noile iphone-uri.

In SUA, Apple Pay va functiona cu Visa, Mastercard si American Express, marile banci si vei putea face si plati online fara a mai completa formulare stufoase.

Concluzie

Arata foarte bine chiar daca e inspirat din trecut. E printre cele mai subtiri smartphone-uri. Mi-as fi dorit ca modelul de 4.7 sa aiba aceleasi specificatii tehnice cu paleta de tenis de 5.5 inci. iWatch-ul nu ma intereseaza momentan. Mai trag de Nike Fuel Band o vreme. O sa-i rog pe colegii de la birou sa ma avertizeze sa ma mai ridic de pe scaun din cand in cand.

iOS 8.0 o sa apara curand, pe 17 Septembrie asa ca nu mai e mult de asteptat. Se anunta si niste features noi, pentru ecranale astea noi babane, gen „Reachability”. Atingi de 2x ori butonul de home, si ecranul face zoom pe pozitia degetului tau. Interesant.

P.S.: Ecranul este pana la urma din safir?
R: Poate la anul! Zice o voce rautacioasa din umbra. Din ce am auzit eu, se speculeaza ca procesul de fabricatie nu a ajuns inca la maturitate.

iPhone 6 si iPhone 6 plus iPhone 6 Plus gray iPhone 6 Plus Silver