Ieri, la Redmond, a fost anuntata oficial cea mai noua consola Microsoft, pe numele ei Xbox One.

Mi se pare mie sau microsoftistii duc lipsa de inspiratie in alegerea numelor, fara sa mentionez ca sunt inconsecventi? Cred ca peste vreo 10 ani or sa fie probleme de logica de genul: asaza in ordinea aparitiei urmatoarele console: Xbox, Xbox 360, Xbox One. Urmatorul Xbox cum se va numi oare? Xbox Vasile cred ca este o optiune la fel de valida ca oricare alta… La un moment dat se vehicula ca numele urmatoarei console va fi Xbox 720. Cine isi aminteste ca in filmul Real Steel aparea o reclama la un moment dat cu Xbox 720? Ma rog, in imaginatia mea cred ca responsabilii de numele consolei se jucau cu un telefon HTC One si le-a placut si au zis hai sa sa ii zicem si noi Xbox One ca poate se lipeste ceva…

Ingrediente  

Consola beneficiaza de un design industrial, si are un aspect clasic, sobru cu multe linii drepte. Ca aspect exterior imi pare mai reusita decat versiunile anterioare desi unora e posibil sa le para prea simplista, prea cutie, prea ca la tara.  Mie imi place.

Sub capota gasim un procesor x86  de la AMD cu 8 nuclee si cu 5 miliarde de tranzistori. Partea grafica va fi asigurata tot de AMD dar nu se cunosc detalii cu privire la modelul exact (se zvoneste ca ar fi un GPU similar cu 7790).  De asemenea, avem 8 GB RAM DDR3 si un HDD de 500 GB inclus. Ca si drive optic, avem un player Blu-Ray iar pe partea de conectivitate USB 3.0,  HDMI in/out si Wireless 802.11n atat pentru controllere cat si pentru alte device-uri .

Hardware-ul va fi sustinut de un sistem de operare Windows, evident, iar rezolutia suportata este de 1080P cat si 4K.

Kinect a beneficiat si el de imbunatatiri, avand o camera de 1080P, cu senzor infrarosu ce va detecta si cele mai fine miscari, chiar si in cel mai deplin intuneric. Microfonul va fi in stare sa iti izoleze vocea din zgomotul de fond si va permite printre altele controlul vocal al TV-ului, receivere-ului si altor unelte din sufragerie.

Controllerul a ramas in mare parte la fel, avand parte doar de mici schimbari la Dpad si Thumbstick. Cu ajutorul Kinect vei putea sa folosesti orice controller, Kinect stiind cine ce joaca si alocand controller-ul in functie de jucator.

Ce stie  

Xbox One a fost gandit ca un sistem complet de entertainment, dorindu-se sa fie folosit ca singura sursa pentru filme, muzica, sport, tv si evident jocuri. In fundal va sta Xbox Live, bazat pe cloud, unde vor fi salvate toate jocurile, filmele si muzica ceea ce va permite sa folosesti orice consola Xbox asemeni celei de acasa. In teorie suna foarte bine si nu ar trebui sa fie prea greu de implementat. Pe partea de jocuri au fost cateva anunturi (Quantum Break, Forza Motorsport 5) dar nu s-a prezentat nimic din gameplay-ul propriu zis . Cica vom sti mai multe la E3 (11-13 iunie), pana atunci trebuie sa ne multumim doar cu hype-ul si cateva firimituri.

De final

Xbox One pare sa fie un upgrade destoinic, partea de Kinect fiind extrem de promitatoare. Ramane ca si noile jocuri, ce vor fi lansate, sa ridice stacheta si sa faca uz de intreaga capacitate a noii platforme.