Vechiul SSD Intel X-25M 80GB a devenit cam neincapator dupa 2 ani de la achizitie, cei 9 GB liberi ramasi, semnaland acest lucru.

Deoarece am fost multumit de X-25-ul de la Intel (stabil, rapid), am trecut la un super performant SSD Intel 520 de 240 GB.

Orice schimbare, provoaca neliniste..

Ce ma speria cel mai tare era reinstalarea sistemului de operare (Windows 7 SP1 Ultimate), mai ales ca nu folosesc calculatorul doar la joace. Driveri, Zend, Apache, MySQL, Photoshop, programe de benchmark, jocuri + alte diferite customizari cu care m-am obisnuit, mi-ar fi ingropat cel putin o jumatate de zi.

La inceput m-am chinuit cu ultima versiune de Acronis 2013 True Image. Bineinteles ca versiunea trial nu are cea mai importanta optiune, si anume Clone Disk Wizard. Dupa ce m-am uitat mai bine la cutia SSD-ului am vazut ceva numit Intel Migration Software.

Mare a fost suprinza la instalare cand am vazut ca acest soft nu este altceva decat Acronis, branduit sub numele Intel. (doar pt SSD-uri intel normal)

Dupa ce am dat „ding” si „level up” treaba a fost extrem de simpla cu Clone Disk Wizard. Alegi SSD-ul (sau harddisk-ul) sursa, apoi cel destinatie (target). Poti sa modifici dimensiunile partitiilor sau sa le lasi exact cum erau pe cel vechi. Am ales marire proportionala.

Atentie

Nu am ales stergerea discului sursa dupa transfer! Astfel incat, daca aparea o buleala in timpul procesului de clonare, sa nu pierd datele si sa pot sa reiau toata tarasenia de la capat.

A fost cu finalizare

Dupa completarea pasilor din wizard (monkey/low IQ friendly), sistemul a dat un restart si a inceput sa transfere datele de pe un SSD pe altul inainte de intrarea in Windows. Cam 15 minute a durat tot procesul de copiere a celor aproximativ 70GB de pe un SSD pe altul, crearea partitiilor si a sectorului de MBR.

La sfarsit, dupa terminarea clonarii, esti anuntat ca poti inlocui SSD-ul vechi cu cel nou. Easy as pie.
Daca nu ai SSD-uri Intel tb sa cumperi True Image Acronis. Merge si cu Windows XP, Windows Vista, Windows 7, etc.

P.S.: Era sa uit, nu a mers totul ca uns. Unul dintre drive-uri era criptat cu BitLocker. Asa ca am primit o eroare, desi hdd-ul criptat nu era cel care trebuie clonat.

Citeste si ghidul: Cel mai bun SSD!