Acum ceva timp in urma, cei de la Xiaomi au incercat sa faca ordine in varietatea aproape infinita de modele de telefoane, care erau lansate aproape la foc automat. Asa ca  au decis ca brandul Xiaomi sa se ocupe doar de telefoanele varf de gama (plus variantele Lite si cu alte litere in coada), Redmi sa fie propunearea value, iar Poco ar trebui sa acopere piata low-cost si indreptat in special inspre un public tanar. Aceasta rebranduire nu este insa atat de clara, pe cum ar vrea cei de la Xiaomi sa para, unele modele fiind imprumutate aproape direct intre branduri, in special intre Redmi si Poco. Poco X4 Pro 5G de la Xiaomi se adresează în mod clar tinerilor care doresc cea mai buna calitate pentru banii ceruti și carora designul care atrage atenția este un criteriu important. Impartaseste aceleași specificații cu Redmi Note 11 Pro dar stilurile de design sunt diferite. Dupa cum spuneam, specificatii comune intre branduri diferite, face ca alegerea sa fie destul de grea.

Cu aceeași cameră de 108MP pe care am mai intalnit-o in ultimii ani pe telefoanele Xiaomi,  o cameră ultra-wide de 8 MP , camera macro de 2 MP, precum și o cameră selfie de 16 MP, avem clar un deja-vu!

Cu un ecran bun, spate din sticlă și incarcare rapida de 67 W Poco X4 Pro pare ca vrea sa repete succesele anterioare ale seriei. Difuzoarele sale stereo, capacitatea de stocare de până la 256 GB și rata de refresh a ecranului de 120 Hz fac o prima impresie  buna. Pretul la care se gaseste in prezent, peste 1500 de lei, pare insa sa spuna alta poveste deoarece exista variante cel putin la fel de bune la bani mai putini.

Design și ecran

Poco X4 Pro

O combinatie de sticla și plastic, Poco X4 Pro 5G are un spate plat , lucios, cu niste fascicule de lumina inglobate in material, si care ajuta la creeare unor jocuri de lumina interesante. Fiind lucios, evident ca spatele va capta toate amprentele  dar din fericire există și o carcasa în cutie și o protectie de ecran preinstalata. Telefonul beneficiaza de certificare IP53, astfel încât telefonul  poate face fata cu succes stropirilor accidentale cu apa.

Pe partea laterala a telefonului avem butoanele de volum si butonul de pornire (care include si senzorul de amprenta). În partea de sus a telefonului este un senzor IR, astfel poate controla un televizor sau un sistem de sunet folosind aplicatia Mi Remote plus o mufa pentru casti de 3,5 mm (wow, o raritate!). In partea de jos, gasim portul USB-C al telefonului și slotul dual-SIM. De remarcat de asemenea difuzoarele stereo – grilele sunt prezente atat pe marginea de sus cat si pe cea de jos.

Cea mai interesanta alegere de design este evident insula de camere de pe spate, care este destul de pronuntata. Avand in vedere senzorii folositi, nu era evident nevoie de ditamai protuberanta pe spate, dar pana la urma doar aici se pot face diferentele fata de concurenta. De observat ca unul din cerculete este nefolosit (cel cu AI pe el). Daca imi aduc bine aminte, am mai vazut asa ceva la un telefon din seria Redmi, 9C dar acela era un telefon la aproape jumatate de pret.

Poco_X4_Pro_back

In ceea ce privește ecranul – este excelent  cu un panou Super AMOLED stralucitor cu o rată de refresh de 120 Hz. Ecranul este mare la 6,67 inchi și cu rezoluție Full HD. Cu un ecran luminos si vibrant, Poco X4 Pro 5G este un telefon perfect pentru vizionare de filme, foto, jocuri etc.

Poco_X4_Pro_front

Specificatii camera

Poco X4 Pro 5G are un senzor principal de 108 MP combinat cu un obiectiv f/1.9. Captează în mod default fotografii de 12 MP și videoclipuri de până la 1080p. Camera ultra-wide de 8 MP a telefonului are un senzor Sony IMX 355 decent și are un obiectiv f/2.2 cu un camp vizual de 118˚, iar camera macro are un senzor mic ​​de 2MP si focalizare fixa.  De selfie-uri se ocupa o camera de 16MP impreuna cu un obiectiv f/2.4.

Desi nu sunt ultimul racnet in materie, camera telefonului face fotografii și videoclipuri satisfacatoare, cu fotografii care sunt pline de detalii și prezintă o gama dinamica cel putin multumitoare, in conditii bune de lumina. Camera principala cu senzorul de 108 MP prelucreaza fotografiile destul de agresiv, pana la 12 MP, unele detalii pierzandu-se pe parcurs. Daca aveti rabdare, puteti face fotografiile la rezolutia full si apoi sa le prelucrati manual, pentru rezultate mult mai bune

In scene luminoase, in aer liber, Poco X4 Pro 5G poate captura o fotografie clara, bogată în detalii.  Daca va intrebati de unde sunt pozele, va pot spune ca au fost facute in Belgrad, acum aproximativ o luna,  in conditii de vreme foarte buna. Ca o mica remarca, orasul este foarte frumos si merita vizitat, cu preturi similare ca la noi.

As fi preferat un camp vizual mai larg pentru camera wide, 118˚ fiind cam la limita de jos. Calitatea este buna cu toatea acestea, fotografiile fiind perfect utilizabile, in special pe ecranele mici ale telefoanelor.

Fotografiile pe timp de noapte sunt si ele satisfacatoare. Cred ca cele de mai sus au fost facute pe auto si nu pe modul de noapte dedicat, dar sunt naturale si pastreaza destule detalii.

Este pacat că rezolutia maxima de filmare a telefonului este de doar 1080p 30fps, deoarece senzorul de 108MP este capabil de captura 4K. Dar limita este impusa de procesorul antic Snapdragon care atata poate. In ciuda faptului că nu are OIS, EIS face o treabă bună de a stabiliza cadrele fimate.   Poco X4 Pro este in concluzie un telefon cu camera buna  dar nu excelet.

Performanta si baterie

Cu Snapdragon 695 5G, Poco X4 Pro nu este cel mai puternic telefon la pretul sau, desi vine  cu o memorie RAM  de 6 sau 8 GB si spatiu de stocare de 128/256 GB. Unde mai pui ca are si slot pentru card de memorie, un punct util as zice eu, in conditiile in care Android-ul se „umfla” pe masura ce apar noi versiuni, iar 128 GB sunt de multe ori insuficienti.

Rata de reimprospatare ridicata ajuta telefonul sa arate și sa se simta rapid, cu agatari din cand in cand. Interfata Xiaomi, MIUI, care se afla deasupra Android 11 este una elaborata, dupa cum stim.  Asa ca fanii unei experiențe Android mai aproape de cea stoc ar trebui sa caute telefoanele de la Motorola sau, de ce nu, Google, desi la noi in tara nu sunt aduse inca oficial. Nu stiu daca telefonul va beneficia de vreun update al sistemului de operare Android, ajuns deja la versiunea 13, banuiesc ca cei de la Xiaomi vor pastra aceste actualizari regulate pentru telefoanele de sub brandul principal Xiaomi.

Datorita procesorului slab jocurile ar trebui jucate cu setari minime de calitate, cum ar fi Genshin Impact.

Poco_X4_Pro

Xiaomi include o baterie de 5.000 mAh în Poco X4 Pro care ar trebui sa te tina o zi intreaga. O utilizare conservatoare ar putea prelungi durata de folosinta la doua zile. Oricum, telefonul vine si cu incarcator rapid de 67 W cu ajutorul caruia il putem incarca in putin peste 45 de minute.

Concluzie

Poco X4 Pro 5G ar trebui sa fie un telefon ieftin, dar care ar fi trebuit sa bifeze principalele caracteristici cerute de public.  Doar ca datorita multitudinii de modele lansate de Xiaomi sub diverse branduri, nici ei nu cred ca mai stiu care e care. La mai putini bani si cu specificatii mai bune se poate cumpara Redmi Note Pro 10, care are un procesor mai bune si stie sa filmeze si 4K.  Singura diferenta ar fi ca Poco stie 5G, dar asta ar trebui sa fie chiar ultimul motiv pentru care ai achizitiona un telefon. Drept urmare, desi nu este un telefon rau, cu greu poate fi recomandat, avand in vedere pretul actual.