Dupa cum au scris toate sursele media din RO, Netflix a ajuns in sfarsit in Romania. Si in alte 130 de tari, alaturi de Congo :)

profit.ro scrie ca:

Netflix America detine, in acest moment, drepturi de difuzare pentru 4.593 de filme si 1.157 de seriale. Comparativ, Netflix Romania are doar 554 de filme, respectiv 202 seriale. In procente, asta inseamna cu romanii au la dispozitie numai 12,06% din filmele si 17,46% din serialele pe care le pot vedea americanii. Pretul abonamentului este acelasi.

doar ca la noi pretul e in euro as completa eu, evident mai scump. Nu mai mentionez ca subtitarile sunt doar in engleza (fapt care nu ma deranjeaza chiar deloc). Netflix a intrat la noi, doar partial ;) Sa revenim.

Ca sa ai acces la Netflix pe televizor cu cea mai mica bataie de cap, iti trebuie un Smart TV. Ca si recomandare de televizoare compatibile cu Netflix, aici gasesti o lista de Smart TV-uri pentru Netflix. As mentiona si LG-urile in special, care se pare ca au parteneriat cu Netflix, buton special pe telecomanda pentru Netflix, etc. De asemenea poti folosi si consola din dotare (PS3/PS4, Xbox 360/Xbox One), Apple TV-ul, etc.

Dar ce te faci daca ai deja un televizor „not so smart”?

Am cautat o perioada indelungata de timp o varianta ieftina sa vad filme pe TV din calculator, fara sa intind cabluri prin casa (avand in vedere ca TV si PC-ul sunt plasate pe pereti opusi). O vreme am folosit un stick USB pentru a viziona filmele, dar solutia nu era una eleganta, fiind limitata de capacitatea memoriei si trebuind permanent sa il scoti/bagi pentru a pune alte filme pe el. Asta pana cand am dat de Chromecast, care a schimbat totul. Nu o sa-ti vina sa crezi.

Ingrediente necesare

1 bucata TV
1 bucata retea WIFI
1 sau mai multe bucati smartphone/tableta cu Android sau iOS
1 bucata PC (optional)
1 bucata Chromecast

PC-ul este singura componenta care nu este obligatorie, dar fara el experienta va fi serios limitata.

Sa intre concurentul

Am uitat sa spun. TV-ul meu nu este smart. Este prost de-a binelea, ca un bustean. In afara de faptul ca este Full HD si are 2 mufe HDMI, nu ar lua nici un premiu de desteptaciune. Si cu toate astea, smecheria asta mica, Chromecast l-a transformat intr-un geniu, cu un IQ peste multe TV-uri asa zise smart.

Deci ce face efectiv? Chromecast este un mic dispozitiv care iti permite sa faci stream de pe orice dispozitiv mobil direct pe TV. Arata ca un USB ceva mai mare pe care il conectezi la un port HDMI la TV si care se conecteaza la reteaua WIFI din casa si apoi actioneaza ca un „intermediar” care  permite continutului de pe mobil (sau calculator) sa fie redat pe TV.

Dar Chromecast asta este destept, isi cauta informatii pe internet despre content-ul pe care vrei sa il castezi pe TV si face stream direct de la sursa. In acest fel, resursele mobiluli/tabletei nu sunt ocupate, dispozitivul tau mobil actionand practic ca o telecomanda. Ingenios!

Aplicatiile de baza care merg cu Chromecast?

Cu astea 2 nici nu mai ai nevoie de un Smart TV. Te scot din foame!

NETFLIX – functioneaza perfect cu Chromecast si iti permite sa vezi serialele preferate direct pe TV. Apesi butonul de cast de pe tableta/mobil si voila – serialul se vede pe TV. Avand in vedere ca doar ce s-a lansat si in Romania, am pus la treaba Chromecast-ul si pana acum sunt multumit de cum sta treaba. Filmele se incarca rapid si au mers fara intreruperi, la rezolutii Full HD. Per total o experienta excelenta.

PLEX MEDIA SERVER – ei, asta iti permite sa iti transformi PC-ul intr-un multimedia center complet. Instalezi pe PC aplicatia de Media Server iar pe mobil aplicat PLEX, faci legatura intre ele (totul este extrem de simplu) si gata. Ii spui aplicatiei de Media Server in ce folder sa se uite dupa filme si cam asta e. PLEX va cauta singur pe internet informatii despre filme si ti le va afisa intr-o interfata foarte prietenoasa.

Vrei sa te uiti la un film? Deschizi aplicatia de mobil, cauti filmul pe care vrei sa il vezi, apesi butonul de Cast si asta e tot – filmul se vede pe TV.

Si sa va mai spun o faza misto? Daca ai un prieten (cum am eu) care are un server media plin cu filme si muzica si iti da un invite, poti sa vezi filme, sa asculti muzica pe TV la tine, fara sa iti trebuiasca macar sa ai un PC! How cool is that?

Altceva ce mai stie?

Pai stie Youtube, HBO GO + niste jocuri foarte dragute care merg jucate pe TV (Just Dance Now, Angry Birds Friends etc). Sunt inca destule aplicatii interesante, dar nu am apucat sa le incerc pe toate.

Gata boss, zi de unde il iau!

Pai le poti lua de aici, Chromecast 3 si modelul 4k fiind mai de viitor, chiar daca nu ai un televizor 4k.