Am jucat multe jocuri la viata mea… E si normal, ca am inceput de mult! Asa ca ce m-am gandit? Ca a venit timpul sa imi scriu memoriile, ca am o varsta… Kind of… M-am gandit sa scriu despre jocurile care mi-au trecut prin mana si m-au influentat si impresionat in acelasi timp. Ca uite asa trece timpul si dispar amintirile din memorie! Multe dintre jocuri sunt atat de vechi, incat sunt convins ca multa lume nu a aflat de ele decat foarte vag! Deci, ce sa o mai lungim, sa purcedem!

First contact – Arcade-urile

Avand in vedere varsta din dotare (30+), am avut ocazia sa trec prin toate etapele gaming-ului de la origini (aproape) pana azi. Primul contact cu jocurile l-am avut pe vremea lui Ceausescu, acum 1000 de ani.  Pentru cei care nu au apucat perioada respectiva cred ca pare incredibil ca atunci existau jocuri video! Dar toate au inceput de undeva si chiar daca eram tare inapoiati, „mugurii” gamingului au inflorit inca de atunci. Sa ne intoarcem deci in timp, cam acum 25 de ani.

Prima intalnire cu jocurile video cred ca am avut-o in timpul unei excursii cu clasa. Nu mai sunt asa sigur cand a avut loc excursia, cred ca era prin ’88, prin clasa a doua si am mers cu „tovarasa invatatoare” (denumirea sanctionata oficial),  cu clasa la o excursie prin Satul de Vacanta din Constanta si am ajuns si la Bowling (mai exista si acum). Acolo, in interior, pe langa pista de bowling existau si cateva arcade-uri – jocurile alea intr-o cutie de lemn, cu un ecran de TV bagat in cutie, cu niste manete si butoane. Ceva de genul celor de mai jos.

sotg-arcades

Erau niste multi game-uri de conceptie romaneasca.  Imi amintesc destul de vag cu ce se „ocupau”  joculetele respective dar erau destul de rudimentare:  un joc in care aveai o galeata si trebuiai sa prinzi picaturile din tavan ca sa nu te ineci, un fel de pacman si un joc cu un vanator cu care trebuie sa impusti niste caprioare pixelate. Desi super-basic, mi-au placut mult, fiind primele jocuri electronice pe care aveam ocazia sa le vad. Era ceva extraordinar sa misti cu maneta niste pixeli pe ecranul televizorului si sa iti indeplineasca intocmai toate comenzile.  Jocurile erau cam stupide dar neavand un termen de comparatie…

Ulterior, am mai gasit o sala de jocuri la un club sportiv din apropiere. Acolo imi amintesc ca aveau un simulator antic cu o motocicleta si inca cateva arcade-uri. Printre ele, erau 2 jocuri pe care mi le aduc aminte destul de bine: Tiger Road si Return of the Jedi.

Tiger Road – un side scroller, in care tu esti un shaolin (chiar esti un shaolin :) ) si trebuie sa salvezi niste copii rapiti de niste brusli si cichiceni wannabe. Pentru asta trebuie sa strabati plansile de-a lungul si de-a latul sa bati inamicii si boss-ul de final de nivel. Daca vreti sa il incercati il puteti juca aici. Este destul de greu jocul, nu va lasati amagiti de faptul ca este vechi!

 Tiger_road_arcade_flyer  bgTigerRoad13  tigeroad

Return of the Jedi – jocul facut dupa filmul cu acelasi nume, bineinteles, de catre Atari. Cu o perspectiva izometrica, jocul iti dadea voie sa pilotezi masinariile din film – un speeder, un AT-ST si „the Millenium F-king Falcon”.  Jocul avea si un control mai deosebit. In locul banalei manete si cu butoanele aferente, acesta avea un joystick mai smecheros cu 2 manere. Jocul era antrenant si era insotit de muzica  si de ceva efecte speciale din film. Pentru vremea respectiva era foarte tare!

Jedi_arcade  return-of-the-jedi-1 Jedi3

O fisa era 3 lei  si dupa cum va inchipuiti, fondurile pe care le aveam la dispozitie erau destul de limitate. Doar ca odata, frati-miu mi-a dat 100 de lei sa cumpar o paine . Care costa 2 lei. Mi-a zis sa pastrez banii pana la 10 lei iar restul sa ii las acasa, pentru el. Eu am luat painea si ce m-am gandit? Ia sa merg eu sa joc vreo 2-3 jocuri de banii dati de frati-miu… Zis si facut, am mers la club sa ma joc. Doar ca am luat mai multi bani, nu doar 10 lei.   25 de lei mai tarziu… dezastru! Hmm, ce sa fac? Cum sa ii zic omului ca am cheltuit mai mult? Nu stiu cum am rationat la momentul respectiv dar m-am intors acasa si am luat si restul de bani si i-am cheltuit pe toti la jocuri. Nu imi mai amintesc ce i-am zis fratelui meu, oricum nu cred ca a avut mare importanta… Imi amintesc totusi ca o corectie fizica a fost implicata! Pe merit, ce sa zic! Cate a mai suportat si frati-miu la vremea aia … :) Dar asa sunt fratii, trebuie sa se suporte si sa se iubeasca, nu?