Ne-am obisnuit in fiecare an sa avem parte de lansari de modele de noi de la telefoane de la producatorii consacrati. In mod normal, lansarea unui telefon varf de gama este un eveniment destul de important, multa lume fiind interesata de ce noutati mai aduce si cu ce se mai lauda telefonul respectiv. Anul 2020 parea ca va merge pe acelasi trend dar tot esafodul s-a prabusit in flacari odata cu pandemia de Coronavirus. Toate evenimentele de lansare, toate expozitiile s-au anulat. Vanzarile de telefoane s-au prabusit si iata ca ne-am trezit cu totii intr-o noua realitate in care prioritatile sunt cu totul altele decat cele de acum 1 an.

Si iata ca in aceasta lume noua, am primit la testat noul Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, in cadrul programului Orange Smartphone Tester.  M-am tot gandit daca are rost sa ii fac un review in-depth, cand lumea se gandeste la drojdie, faina, spirt si masti. Mare noroc ca hartie igienica se gaseste peste tot, ca altfel… Telefonul s-a lansat deja de ceva timp si net-ul este plin de review-uri, toata lumea l-a intors pe toate partile (ma rog, doar doua) – unii l-au laudat, altii l-au hulit.  In perioada in care l-am avut in posesie, m-am tot gandit daca ar merita sa cumpar un astfel de telefon, avand in vedere pretul la care a fost lansat si la care se gaseste la magazinele din RO, peste 6000 de lei.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_front

OK, stiu ca tehnologia costa si early adopters platesc pretul dar de data asta mi se pare ca au exagerat. Nu numai Samsung dar si ceilalti producatori. De Apple nici nu mai vorbesc… Mai rau este ca si producatori care erau recunoscuti pentru raportul excelent pret-performanta au luat-o pe acelasi drum- Xiaomi si One Plus sunt ultimele exemple – doar ce au lansat telefoane care costa in jur la 1000 de EUR.

Parti bune

Telefonul arata bine,  bezel-urile sunt foarte subtiri si pare bine inchegat. Am apreciat ca telefonul vine cu o folie de protectie preaplicata pe ecran, deoarece Gorilla Glass sau nu, telefoanele astea au tendinta sa se zgarie si daca le tii numai in puf.

Mi-a placut ecranul, care este foarte mare la 6,9 inchi si placut de privit, culori frumoase si tot tacamul. Pentru jocuri mi s-a parut excelent – am jucat Call of Duty Mobile si mi s-a parut ca am jucat mai bine decat pe telefonul meu Xiaomi Mi 9T Pro. Ca si motive, banuiesc ca rata de refresh de 120 Hz si touch sampling rate de 240 Hz au contribuit decisiv pentru o experienta extrem de fluida.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_front

Legat de refresh-ul de 120 Hz, implementarea celor de la Samsung este putin dubioasa. Rezolutia standard de 3200 x 1440 este blocata pe o rata de refresh de 60 Hz. Pentru a activa rata de refresh de 120 Hz,va trebui sa reduci rezolutia la FHD.   Una din explicatii pentru aceasta abordare este pentru a conserva bateria, deoarece 2K la refresh de 120 Hz ar fi insemnat un consum rapid al bateriei. Fie vorba intre noi, nu am observat nici o diferenta intre cele 2 rezolutii –  ecranul desi este mare este oricum prea mic pentru ca ochiul uman sa distinga diferente intre rezolutii.  In schimb diferenta intre cele 2 rate de refresh (120 Hz vs 60 Hz) este sesizabila cu ochiul liber, toate miscarile fiind mult mai fluente si imaginile curg de-a dreptul pe ecran. Faza e ca dupa ce il folosesti regulat, nici nu mai bagi de seama refresh-ul de 120 de Hz. Daca nu esti gamer poti sa treci LINISTIT peste acest feature.

Camera foto este buna, dar nu pot sa zic ca m-a dat peste cap. Este adevarat, am avut si asteptari foarte mari, avand in vedere pretul cerut si specificatiile aruncate in prezentarea celor de la Samung. Da, avem camera foto de 108 MP, da avem filmare 8K, dar trecand peste cifrele de marketing, in final diferenta fata de concurenta nu este atat de mare.  Astfel, pozele in lumina buna ies  bine   si poti sa folosesti telefonul pe post de aparat foto in destule situatii. Acelasi lucru insa se poate spune si de o majoritate a telefoanelor „considerate bune” din ultima vreme.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_Main_Camera

Scade lumina, scade si calitatea drastic. OK, avem Night Mode si unele poze raman utilizabile – dar doar pentru Instagram. Daca faci un pic de pixel peeping, imaginile sunt foarte procesate si soft, night mode sau nu si detaliile se pierd.

Mi-a placut camera telephoto si faptul ca zoom-ul era utilizabil pana la 10X (hibrid),  dar doar in lumina buna. Poza de mai jos asa am facut-o, erau niste porumbei pe o sarma intre stalpi la o distanta destul de mare.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_zoom_10x

Parti rele

Telefonul este mare si greu si este foarte dificil de utilizat cu o singura mana. De multe ori mi-a fost greu sa ajung la bara de notificari cu o singura mana si apasam cu podul palmei pe ecran si se intamplau tot felul de lucruri nedorite.

De data asta au exagerat cu spatiul dedicat camerelor foto care este masiv si protuberant.  Telefonul este dezechilibrat spre partea de sus stanga si oricum l-ai pune se va sprijini de modulul foto.  Daca esti adeptul huselor de protectie, aceasta va trebui sa fie destul de groasa pe spate ca sa il aduca la nivel. Cred ca vor trebui sa scoata astia si o husa separata pentru modulul foto…

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_back

De asemenea, decizia de a mentiona pe modulul foto 100X Space Zoom cred ca este una de-a dreptul stupida. Zoom-ul 100X este o gluma proasta si pozele rezultate sunt execrabile. Ghiciti va rog ce este in poza de mai jos. Rezultate asemanatoare le poti obtine facand un simplu crop la pozele facute fara zoom.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_Zoom

Filmatul 8K este mai mult o gaselnita de marketing, cele 24 de cadre pe secunde venind cu foarte multe restrictii la utilizare. Poti sa ramai lejer la 4K sau 1080P si nu pierzi nimic din calitate, ba chiar castigi o gramada de spatiu. In special daca esti pe varianta de 128 GB.

Deblocatul cu amprenta deja are aproape 10 ani vechime iar varianta aleasa de Samsung, ultrasonica, nu este foarte rapida. Nu inteleg de ce nu copiaza de la Apple Face Unlock-ul (la fel cum au copiat fara jena o gramada de chestii). Face Unlock  este un pas inainte fata de deblocarea cu amprenta, chiar daca si aceasta metoda de deblocare vine cu niste dezavantaje – spatiul mancat din ecran. Dar eu unul as fi dispus la acest sacrificiu, avand in vedere plusul de comoditate pe care il aduce.

Samsung_Galaxy_S20_Ultra_fingerprint

Cu ce ramanem

In final, telefonul nu imi pare ca vine cu atat de multe lucruri in plus fata de generatia anterioara ca sa te dea pe spate. Ah, ba da, vine. Cu un pret exagerat, pe care nu stiu cum sa il justific, oricat m-as gandi. Sa dai 1500 de EUR pe varianta de top, pentru atat de putine lucruri in plus, este o decizie greu de sustinut.  Si Samsung mai trebuie sa invete ceva de la Apple – nu conteaza hardware-ul chiar atat de mult, ci experienta de utilizare. Degeaba ai un hardware de top, daca pe partea de utilizare inca ai chestii care scartie. Ah, si in poza, era soarele.