Daca mai era cineva pe aici care se astepta ca Samsung sa ne arunce intr-o noua galaxie cu noul lor telefon, inseamna ca are gene coreene sau e deja in alta galaxie.

Let the trolling begin:

Cam toate informatiile leakuite, zvonurile s-au adeverit.

Samsung Galaxy S4 = Cut/Paste la Galaxy S3 ca design, au umblat un pic la colturi, parca nu mai sunt asa rotunjite, plasticul ieftin e tot la locul lui. Probabil aluminiul anodizat cum are HTC One, iPhone sau kevlarul de la Motorola provoaca alergii CEO-ului Kwon Oh-hyun si celor „2 ajutori” de CEO, Yoon Boo-keun si J.K. Shin. Pentru alergii eu le recomand „claritine”.

Samsung Galaxy S4
(continutul pachetului Samsung Galaxy S4 I9505 primit pentru review si iPhone-ul 5 din dotare pentru a observa diferentele de dimensiuni) 

Samsung Galaxy S4 I9505 este modelul cu quad core, care este vandut si la noi in tara.

Spec BUMPS ?

Normal ca avem  niste „spec bumps”, totul e ceva mai bun, mai rapid. Dar nimic extraterestru, toate UFO-urile se prabusesc in SUA, nu in Corea de Sud.

Cu fieraria cum stam ? Hardware-ul bata-l vina..

„It’s 10x times faster than previous version!” … pardon confund cu Apple :D

Ecranul merge in continuare dupa principiul, cu cat e mai mare cu atat mai bine, pentru ca nu se stie cand ai chef de un badminton si ti-ai uitat rachetele acasa. Lasand gluma la o parte, ecranul a ajuns acum la 4.99 inci de la 4.8, dar dimensiunile s-au pastrat, pentru ca baietii „au lucrat la bezel”, micsorandu-l semnificativ. A crescut foarte putin lungimea, cam cu 0,08 inci plus dar a scazut imperceptibil in greutate.

Display-ul Super Amoled HD e mai bun decat versiunea precedenta (doh), full 1080p, cu o densitate de 441 pixeli per/inci. Asta se traduce printr-o imagine foarte sharp, pixelii individuali nu se pot distinge, deci avem un fel de retina display ca la iPhone, dar probabil mai bun datorita densitatii crescute. Se pare ca display-ul de la Samsung Galaxy S4 foloseste o matrice PenTile ca la Note 2, dar imbunatatita, si are implementat in substratul tactil o tehnologie (la fel ca Lumia 820 si 902) care permite folosirea telefonului cu manusi.

Culorile sunt un pic suprasaturate, dar asta e o caracteristica bine stiuta a tehnologiei Amoled. Eu personal, prefer culori cat mai realiste.

Ramii bat in geamuri si sunt in numar de 2. Avem 2GB de RAM, camera principala de 13 megapixeli, si cea secundara de 2 megapixeli. Partea buna e ca pot functiona simultan si poti face niste smecherii cu ele.. ;)

Acumulatorul a fost umflat de la 2100mAh la 2600 mAh (asa mai vii pe acasa!), procesorul are 1.9 GHz quad core sau 1.6 GHz octa-core in functie de tara in care va fi vandut (eu as mai adauga si niste si criterii etnice, politice si preferinte sexuale – pai ce naiba, suntem diferiti si trebuie sa primim telefoane personalizate in functie de toti acesti factori!). De ce nu poate fi acelasi telefon pentru toata planeta ?

Sa revenim, ca ma enervez. Avem slot de card MicroSDXC, memoria interna variaza in functie de cati bani ai chef sa spargi, de la 16 GB, 32 GB pana la 64 GB. In plus au fost adaugat un senzor de temperatura si unul de umidate. In sfarsit! Mereu m-am intrebat ce umiditate e in baie cand fac dus 30-40 de minute si nu-mi mai vad nasul de aburi.

Pe partea de conectivitate, nimic surprinzator, 3G si 4G LTE, wireless Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac cu viteza de download de 100 Mbps si upload 50 Mbps, Bluetooth 4.0.

Ti-ai pierdut telecomanda de la televizor?

Fear no more! Noul Galaxy S4 e inarmat cu infrarosu si o sa-l poti folosi in loc de telecomanda.

Cum stam cu software-ul neamule?

Sistemul de operare al telefonului este cea mai noua versiune Android 4.2.2 (Jelly Bean) disponibila de la Google. Din pacate, nu e „stock”, ci glazurat cu interfata Touch-Wiz de la Samsung + tone de aplicatii proprietare incluse, de la  „S Translator” care traduce in 9 limbi  in timp ce vorbesti, pana la „Group Play” care iti permite sa conectezi maxim 8 device-uri prin NFC pentru shareuit poze si muzica dar si joaca „in retea” ;)

„Asphalt 7” si „Gun Bros 2” sunt primele care o sa functioneze in retea prin NFC inca de la lansarea telefonului. „Adapt display” se lauda ca isi va da seama cand citesti text la greu, si va modifica treptat culorile telefonului in tonuri sepia, chipurile mai „blande” pentru ochi. Pe partea de soft, sunt multe aplicatii incluse si de asemenea foarte multe bloatware aka junk.

Pentru amatorii de miscare, S Health, este un modul de asistenta care va monitoriza pulsul, temperatura + parametri. Bineinteles ca iti mai trebuie un accesoriu care se vinde separat: „S Band”. „S Band” e similar cu „Nike Fuel Band” care si acum zace pe fundul unui sertar dupa ce am folosit-o o luna. Nike Fuel Band functiona (se sincroniza) doar cu un iPhone. Sunt curios daca „S Band” e la fel de exclusivist.

Concluzie

Clar mai bun decat precedentul, si probabil vei cumpara Samsung Galaxy S4 daca iti doresti cel mai nou telefon cu Android de la Samsung. Daca pui pret pe detalii „insignifiante” cum ar fi „carcasa din plastic”, HTC One scrie pe tine :)

Ca ideal de „telefon cu Android”, cred ca un  HTC One + Android 4.2.2 stock trezeste fantezii necurate avizilor de gadgeturi de ultima generatie.

Vezi si articolul cu Galaxy S3.