Nava de transport in care ma aflu e zgaltaita de rachetele care explodeaza in apropiere. Nu a fost proiectata pentru un asemenea calvar. Probabil nu mai e mult pana cand urmatoarea isi va atinge tinta. Deodata simt imbratisarea molatica a timpului care se dilata. Pana la urma, pilotul a reusit  sa faca jump-ul in hiperspatiu – realizeaza creierul meu, in timp ce admira sedat cum cad cu incetinitorul picaturile de apa dintr-o conducta avariata a navei.

Dar starea de beatitudine nu dureaza prea mult. Dupa un jump la limita, urmeaza o coborare infernala prin atmosfera unei planete aflata la periferie. In timp ce strang incordat de chingile de care sunt ancorat, ma chinui sa inteleg ce zice vocea din fundal, care imi explica detaliile actualizate ale misiunii si clarifica motivele pentru care aterizam in acest colt de iad. Mai mult decat ceva cu niste colonisti care au probleme si un pretext de macel nu reusesc sa inteleg. Probabil pentru ca unii rai si noi buni. Gen.

Eu si inca 5 nefericiti ne verificam armele pe ultima suta de metri, inspectam costumele si speram sa reusim sa supravietuim la sol macar 2 minute pana ce ne va putea fi livrat de pe orbita Titanul aferent. Ca doar de asta se cheama jocul Titanfall!

Titanfall - Pe orbita Titanfall - In spatiu Titanfall - La sol

Pentru cine si de ce lupti?

Nici daca cauti pe Wikipedia nu poti afla foarte clar povestea jocului, baietii de la Respawn considerand ca majoritatea jucatorilor oricum se arunca direct in multiplayer si nu dau 2 bani pe single-player. Asta ati cerut, asta aveti! Da, voi majoritatea, cu voi vorbesc! :)

Surogatul de single-player prezinta conflictul intre cele factiuni, Militia si IMC (Interstellar Manufacturing Corporation). IMC (ex. Hammond Engineering), este o corporatie foarte puternica, cu baza pe Pamant, al carei scop principal este sa exploateze resursele bogate aflate pe planete indepartate. Aceste planete, bineinteles ca sunt deja colonizate de primii pionieri care au avut curajul sa razbata pana acolo. Colonistii au format un fel de rezistenta (Militia), si incearca ca la Pungesti sa zica, ca pe aici nu se trece. Doar ca sunt un pic mai bine dotati. Arme diverse, titani si tot tacamul aferent.

Corporatia nu are probleme cu locuitorii sistemelor centrale, deoarece este responsabila cu majoritatea bunurilor produse si are tacit sustinerea lor. Doar nu o sa ataci compania care iti produce iPad-ul sau S5-ul ala lucitor, nu ?

Campania

Campania care ar trebui sa reprezinte single player-ul, este de fapt tot un multiplayer, in care tu intr-o echipa de 6 oameni, lupti impotriva altor 6 jucatori, care reprezinta factiunea adversa. Pentru a da senzatia de batalie epica, de ambele parti sunt si un fel de boti cu propriul AI, care sunt contorizati separat la kill-uri. Daca nu reusesti sa omori niciun pilot, poate reusesti sa dezmembrezi vreun bot :)

Titanfall - Campania Titanfall - Campania Titanfall - Campania

Indiferent daca castigi sau pierzi, povestea merge inainte. Efectiv nu ai niciun impact si te simti de parca ai fi un NPC in povestea altcuiva. Obiectivele campaniei sunt Capture the Point sau pur si simplu Death Match. Pentru a mai anima un pic sfarsitul fiecarui meci, poti sa ai ca obiectiv distrugerea dropship-ului care evacueaza echipa pierzatoare. E chiar cool sa vezi 2-3 Titani cu armele atintite spre cer, incercand sa impiedice nava de evacuare sa castige altitudine.

O data ce termini campania cu o factiune, trebuie sa o termini inca o data si cu cealalta gashca, pentru ca altfel nu poti sa faci unlock la toti Titanii. Aceleasi harti, doar ca dialogurile si motivele sunt altele. Acum noua ta gasca ta e buna si ceilalti sunt rai. Absolut normal, exact ca in real life, binele si raul vor fi mereu relative. Singurul lucru pe care te poti baza e mana ta ferma, ochiul ager si mouse-ul performant :D

De asemenea e recomandat e sa faci si tutorialul inainte, care te invata intr-un simulator, some basics, cum sa sari cu jetpack-ul, sa mergi pe pereti sau sa manevrezi cu gingasie Titanul.

Titanfall ready in 2 minutes!

Cele 15 harti disponibile iti ofera o libertate de miscare rar intalnita intr-un FPS. Desi ai putea crede ca partea cea mai spectaculoasa este momentul cand te urci in titanul tau calduros si protector, sa stii ca senzatia pe care o ai in „calitate” de pieton pilot, e de neegalat.  Alergi pe pereti cu viteza. Urci pe o cladire, facand double jump-uri, sari printr-o fereastra si iti mitraliezi inamicul uimit de miscarile tale de spiderman. Poti de asemenea sa alegi si varianta silent, folosind invizibilitatea din dotare si sa iti executi victima neatenta. Nu uita, cloaked, nu inseamna complet invizibil, esti mai mult ca un predator, adica destul de vizibil :) Ba chiar esti avertizat, ca sistemul de cloacking a fost construit ca sa pacaleasca sistemele optice ale titanilor.

Decorul e super, chiar daca nu poti interactiona cu el Decorul e super, chiar daca nu poti interactiona cu el Titanfall - Outpost

Daca esti genul care prefera lupta de la distanta, cauti punctul cel mai inalt din harta, te cocoti acolo cu Longbow-DMR Sniper, si iti cauti victimele aflate la inaltimi inferioare. Cuplat cu arma anti-titani, care necesita cateva secunde pana face lock la tinta si dupa care trimite o racheta teleghidata foarte puternica, poti urca rapid in top-ul kill-urilor de piloti si titani. Dar exact ca si in realitate, e bine sa-ti schimbi locatia pentru ca vei fi vanat cu siguranta, la randul tau, dupa cateva kill-uri reusite :)

Ti-ai dorit sa fii cowboy? Acum e sansa ta. Sari pe un titan inamic, il calaresti ca la rodeo, deschizi capacul care protejeaza circuitele vitale si tragi fara mila. Kaboom!

Ca si pilot aflat in Titan, exista diverse instrumente la indemna ta pentru a supravietui acestor cowboy ucigasi. De exemplu poti da drumul la un Electric Smoke. In cateva secunde, acest fum electrizat poate ucide pilotul indraznet care te calareste, e util si impotriva rachetelor teleghidate, deoarece lansatoarele isi pierd abilitatea de a urmari tinta si a face „lock”. Daca racheta anti-titan deja a fost lansata, inainte ca tu sa dai tu drumul la fum, te va lovi cu siguranta.

Titanul nu e chiar asa imobil cu pare. Poate sa sprinteze folosind tasta de sprint, la fel ca un pilot, sa faca un fel de strafe left/right in momentul cand se apropie rachetele inamice sau sa striveasca orice nefericit care e la sol. Armele cu splash damage sunt foarte utile, in special pentru a pulveriza piloti ascunsi in cladiri si care trag de la ferestre. Ca sa iti regenerezi scutul, trebuie sa te ascunzi la un loc mai ferit, pana ce acesta se incarca incet, incet. AI-ul titanului tau o sa te anunte cand esti coplesit, adica atacat de mai multi  titani simultan, sau cand e timpul sa dai eject pentru ca acesta va detona iminent, datorita damage-ului primit. De asemenea exista o abilitate care iti permite sa detonezi titanul ca o bomba nucleara :)

Ce e foarte interesant, e ca poti alege sa sari din titan si sa-l setezi sa protejeze o locatie sau sa atace tot ce misca automat, in timp ce tu iti vezi de treaba, in afara lui. Mai mult decat atat, te poti urca pe un titan aliat si sa te folosesti de scutul lui pentru a supravietui mai mult, in timp ce tragi cu sete in orice aduce a inamic :)

Pe masura ce joci, faci unlock la diverse arme pentru pilot si titan, cresti in level, maximul fiind 50. De asemenea poti castiga si niste burn card-uri pe care le poti folosi in lupta si dureaza pana esti ucis.

Indiferent daca joci rolul lui David sau Goliat, mereu o sa ai o sansa. Daca esti un pilot izolat, pe jos, vei fi o tinta usoara pentru masinaria infernala ucigasa numita titan. Dar ca pilot cloacked, cu abilitatile potrivite care sare pe cladiri si fuge pe ziduri, altfel sta treaba.

Titanfall - Cu arma in mana titanfall_freefall Titanfall - Omoara tot

Jocul ca si resurse pare destul de bine optimizat, se misca aproape perfect, cu totul la maxim, pe 1920×1200, pe ragalia mea antica formata dintr-un i7 930, 6GB RAM, SSD si GTX 570. Ah, era sa uit – ocupa 47.8 GB :) Se pare ca fisierele audio nu sunt comprimate.

Concluzie

Am jucat shootere de pe vremea cand a fost inventat genul. Wolfstein, Duke Nukem, Quake 1, 2, 3, Halflife, Counterstrike, Unreal 1/Tournament etc. Trebuie sa recunosc ca nu m-a mai prins de mult un shooter asa de tare cum m-a prins Titanfall, cu toata campania lui slaba si limitarile destul de evidente: harti putine, maxim 6 jucatori intr-o echipa, etc. Probabil o sa evolueze mai mult dupa lansarea DLC-urilor si patch-urilor aferente. Grafica este la inaltime, desi nu este la nivel de Crysis 3. Din ce mai observ pe net, Titanfall are grafica semnificativ mai buna pe PC decat pe console, chiar daca este vorba si de Xbox One.

Pretul cel mai mic pentru Titanfall

Jocul il poti gasi si la eMag, dar daca nu ai nevoie de cutia jocului, poti sa cauti pretul cel mai mic pentru un key pe: www.allkeyshop.com. Dupa ce am platit aproximativ 31 de euro, mi-a venit in 5 minute key-ul pe mail. Exista tot la linkul furnizat anterior si versiunea ruseasca la aproximativ 21-22 euro, dar o sa ai bataie de cap sa o patchuiesti in engleza. Si nu doar prima data, ci si dupa fiecare patch care o sa apara. Tu decizi daca merita efortul.

GL & HF pe campul de lupta!