Disclaimer: Ghidul se adreseaza celor care nu vor sa isi bata capul cu detalii mult prea tehnice, care iti iau ochii si nu iti spun nimic. De cele mai multe ori refresh rate, dinamic contrast, full array led, neo plasma nu sunt altceva decat niste fancy words, care mai mult te incurca decat sa te ajute.

Black Friday se apropie si tocmai ce ai luat o prima, daca esti norocos, ai strans niste bani, daca esti cumpatat sau ai un card de credit, daca esti ca marea majoritate. Si primul gand este sa  iti cumperi un televizor… Ce ocazie mai buna decat acest Black Friday care propune reduceri ca afara…. Si de aici incepe bataia de cap, pentru ca nu mai e ca pe timpuri cand existau doar TV-uri cu tub catodic. Atunci era simplu de ales, puteai sa mergi fara probleme doar dupa brand. Era in general un pariu sigur si erai „like a boss” daca aveai Sony sau Panasonic. Acum, lucrurile nu mai sunt chiar asa de simple, trebuie sa tii cont de mai multi parametri cand iti alegi noul televizor, nu doar sigla stralucitoare de pe rama.

Sa zicem ca gata, te-ai hotarit sa iti iei un televizor nou si sa scapi de vechiul tv Sirius de pe vremea bunicii. Ce alegi? Plasma, Led, LCD? Alegeri, alegeri… Mai intai niste scurte definitii despre cele trei tehnologii, scurte de tot:

LCD – este un televizor care foloseste un display de cristale lichide, iluminate din spate cu tuburi catodice reci (un fel de neoane)

LED – folosesti acelasi display subtire cu cristale lichide ca LCD, difera insa tehnologia de iluminare, tuburile catodice fiind inlocuite cu led-uri (da, alea). Avantajul, fata de tehnologia clasica: gama de culori mai larga, claritate mai buna,  economie de curent, dimensiuni reduse

Plasma – un display plasma contine milioane de celule prinse intre doua panouri de sticla. Celulele astea contin niste gaze nobile si ceva mercur. Cand se aplica voltaj, mercurul se vaporizeaza si transforma gazele in plasma. Chimie + fizica elementara, nu?

Ok, sa trecem la treaba si sa vedem in baza la ce criterii alegem TV-ul mult visat. Sunt 3 mari si late.

Diagonala

In primul rand, ar trebui sa evaluezi ochiometric  dimensiunea camerei unde va trona televizorul si sa il alegi in functie de diagonala optima raportata la distanta de la care vei privi la TV. Conform specialistilor THX distanta optima de vizionare se calculeaza impartind diagonala TV-ului la 0.84. Mai jos niste distante recomandate:

  • Diagonala 32 inchi (81 cm) – distanta optima 0.96 m
  • Diagonala 40 inchi (101 cm) – distanta optima 1.2 m
  • Diagonala 50 inchi (127 cm) – distanta optima 1.5 m
  • Diagonala 60 inchi (152 cm) – distanta optima 1.8 m

Esti surprins/a? Distantele sunt mai mici decat te asteptai, nu? Asta e distanta recomandata de oamenii de la THX si cine sunt eu sa ii contrazic? Ideea care sta in spatele acestei recomandari este ca ecranul tv sa iti umple campul vizual si astfel imersiunea sa fie completa. Plus, ca in urma unor studii (facute de cercetatorii britanici, bineinteles), cea mai mare nemultumire a cumparatorilor in legatura cu produsul achizitionat, a fost ca nu au luat un TV mai mare. Deci, marimea conteaza :)

Ok, aici o sa trebuiasca sa lucrezi la un compromis cu consoarta, ca sa nu strici feng shui-ul camerei si sa incerci sa ajungi o concluzie agreata de ambele parti (de preferat sa fie optiunea ta, adica cat mai mare). Iei ruleta, masori distanta dintre canapea si viitorul stativ al TV-ului, rotunjesti si asa ajungi la diagonala potrivita. There you go, simplu.

Lumina din camera

Urmatorul criteriu, in ordinea numerelor de pe tricou…  trebuie sa te gandesti cat de luminoasa este camera unde va fi pozitionat TV-ul si, de asemenea, in ce perioada din zi va functiona mai mult tv-ul..  Este o camera luminoasa, cu multe geamuri, si TV va merge mai mult pe timpul zilei : soacra se uita la telenovele, copilul la desene? Atunci, e simplu, nu mai cumperi nimic, pentru ca  televizorul oricum strica copilul, consuma curent si nu produce nimic. Dar, daca totusi esti hotarat cel mai bine ar fi sa te indrepti catre un LED sau LCD.

Daca dimpotriva, camera nu beneficiaza de multa lumina naturala (geamul e spre nord, par example, sau e o camera la subsol) si intentionezi sa deschizi TV-ul mai mult in timpul noptii, atunci Plasma iti scrie pe frunte.

De obicei, insa alegerea nu este chiar atat de simpla, deoarece daca ai vreo combinatie  intre cele 2 situatii, lucrurile se complica si  alegerea dintr-o data nu mai este asa simpla. Ca idee, ziua in amiaza mare nu vei dibui mare lucru intr-o plasma, deoarece lumina naturala va fi mai puternica decat emisia plasmei.

Noaptea in schimb, nu sunt prea multe lucruri care pot bate o plasma… De fapt, ar fi ceva, dar nu implica privitul la televizor, if you know what i mean…

Bugetul

Ok, next up este Bugetul. Asta strica tot si te obliga sa iti iei ceva ce nu iti place :p . In schimb daca este spre nelimitat, sky is the limit…  Ca idee, LCD-urile sunt cele mai ieftine, Plasma e mai scumpa ca un LCD dar la aceeasi dimensiune cu LED-ul este mai ieftina.

Sub 2000 de RON, treaba e simpla, ai de ales intre LCD-uri care sunt deja treapta low-end si nici nu prea se mai gasesc si ceva LED-uri low end. Mergi pe ceva LED si cu cea mai mare dimensiune posibila, celelate criterii sunt neglijabile.

Intre 2000-3000 de RON, treaba se aglomereaza putin, avand de ales intre ceva LED-uri mid range si niste plasme Samsung, LG sau Panasonic. Eu aici vad un singur castigator: Televizor cu Plasma LG 127 cm FullHD 50PA6500, practic e cea mai buna alegere si raportul calitate/pret este imbatabil. Chiar daca o sa ai probleme in timpul zilei, noaptea te vei bucura de o vizionare cinematica. Singurul lucru care te-ar impiedica sa o cumperi este dimensiunea camerei dar cred ca se poate lucra si acolo…

Intre 3000 – 4000 de RON, treaba se mai echilibreaza, sunt ceva LED-uri si plasme cu dimensiuni similare. Aici ar trebui sa alegi in functie de celelalte 2 criterii, camera unde va fi TV-ul sau lumina din camera, exista ceva optiuni, bani sa fie

Peste 4000 de RON –  la fel, aici ai de unde alege, utilizeaza celelalte 2 criterii.

Criterii neimportante in alegerea unui TV:

– 3D-ul – multi imi vor sari in cap aici, inclusiv Butcher :D, dar parerea mea este ca 3D inca nu a ajuns la maturitate, si prefer sa vad 3D-uri la cinema. Si chiar si acolo, mai degraba m-as uita la filme 2D. Daca la aceeiasi bani poti iei un TV 2D cu o diagonala mai mare decat unul 3D, fa-o!

– Internet TV – in mare parte, inutil. Cine sta pe skype sau pe messenger pe TV? O chichita de marketing.

– Capacitatea de a citi filme HD, etc direct pe USB – marginal, in cel mai bun caz. Player-ul este de obicei prea simplu si optiunile de customizare sunt minime. Prefer un laptop sau un player stand alone.

– Consumul de energie – desi suna ECO and shit, vei face economie mai multa in alta parte. La televizoarele cu diagonala mare s-ar putea vedea diferenta, dar ma gandesc ca daca iti iei un monstru de TV, iti permiti sa platesti si curentul.

Intre un tv cu o diagonala mai mare si mai simplu, si unul mai mic dar cu bling-blinguri, la acelasi pret, mergi pe ala mai mare. Size does matter, remember!

Heei, o sa sariti acum, pai si unde e calitatea imaginii, unghiurile de vizualizare, saturatia culorilor, pentur ca astea sunt cele mai importante! Da si nu… Calitatea, ca de obicei,  costa, si pentru televizoare pana in 2000-3000 de lei, diferentele intre diverese marci sunt infime. Orienteaza-te dupa camera si lumina.

Bine, dar care sunt diferentele intre plasma si led/lcd, avantajele unei tehnologii fata de cealalta ?…  vor sari altii la gatul meu.

O sa intru mai in detaliu, cu diferente, avantaje si dezavantaje intre plasma, led si lcd  intr-un articol viitor. Asta ar fi ghidul, simplu, pentru oamenii care nu vor sa isi mai bata capul cu detalii prea tehnice si care vor sa stie  criteriile de baza in alegerea unui TV.

Spor la cumparaturi!

P.S.: Daca vrei sa montezi televizorul pe un perete ar trebui sa iei in calcul si un suport tv pentru televizorul tau.