Odata cu lansarea G3, LG se pregateste sa lupte de la egal la egal cu Apple si Samsung.

G3,2,1 Lansare!

In cadrul evenimentului dedicat tinut pe 27 mai la Londra, LG a „aruncat pe orbita” ultima sa creatie in materie de telefoane mobile, cu care spera sa ridice nivelul calitatii inca o data si sa demonstreze ca predecesorul sau nu a fost o simpla intamplare.  Telefonul anterior,  G2 a fost o surpriza placuta, si a transformat LG dintr-un producator relativ mediocru, cu realizari relativ putine intr-un competitor serios, care a dovedit ca poate aduce pe piata produse exceptionale.  Drept urmare, nu ar trebui sa ne miram ca in Q1 2014, LG a devenit al treilea producator mondial la vanzari de terminale mobile, fiind depasit doar de Samsung si Apple, in aceasta ordine. Sursa pomeneste de vanzari de 3.18 miliarde USD, which is not to shabby!

Intorcandu-ne la oaia noastra G3, aceasta a fost leak-uita extensiv in ultima perioada si drept urmare specificatiile sale nu se constituie in nici o surpriza:

  • Chipset: Qualcomm MSM8975AC Snapdragon 801
  • CPU:  Quad-core 2.5 GHz Krait 400
  • GPU: Adreno 330
  • SO: Android 4.4.2 KitKat
  • Display: 5,5inch  QHD TRUE HD-IPS (2560 x 1440 pixels)
  • Retea :4G / LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
  • Memorie stocare: 16GB /32GB  (cu slot de memorie suplimentar pana la 128 GB)
  • RAM: 2GB/3GB
  • Camera: Principala 13.0MP cu OIS+ si Laser Auto Focus, filmare 2160P / Frontala 2.1MP
  • Baterie: 3000 mAh Li-Ion, cu incarcare wireless (optional), interschimbabila
  • Dimensiune: 146.3 x 74.6 x 8.9 mm
  • Culori: negru, alb, auriu, violet si rosu
  • Greutate: 149g

Iata si cateva prim-planuri cu subiectul nostru:

LG_G3_1  LG_G3_Metallic_Black_Back LG_G3_2

OK, are cu ce se lauda?

Asa se pare! Hai sa vedem cu ce se lauda noua vedeta a celor de la LG

G3 a ridicat stacheta fata de G2 si a venit cu un ecran QHD. Asta se traduce intr-o rezolutie ametitoare – 2560 x 1440 pixeli, ceea ce inseamna ca densitatea pixelilor este de 534 PPI, mult peste Retina raposatului Steve Jobs. Ca o comparatie, numarul de pixeli este de 4 ori mai mare decat al unui telefon cu rezolutie HD  – 720 P (de aici, QHD = Quad HD). LG devine astfel primul mare producator care aduce pe piata un ecran cu rezolutia QHD (Oppo au anuntat si eu un telefon cu rezolutie QHD, Find 7, dar nu cred ca ii putem considera un mare producator!)

Camera se lauda cu OIS+ si Laser Auto Focus.  Pe langa stabilizatorul optic imbunatatit fata de versiunea anterioara, LG a mai venit cu o noutate: Auto Focus asistat cu laser. Asta ce inseama? Ca focusul va fi super rapid si va permite capturarea fotografiei perfecte intr-un timp foarte scurt, chiar si in conditii de iluminare slaba. Timpul necesar pentru focus se pretinde ca  este de  doar 0.276 secunde ceea ce este cu adevarat muy rapido :). Camera frontala este laudata ca fiind perfecta pentru selfie-uri, ca tot sunt la moda. Pe partea de filmare, s-a trecut la filmarea 2160P, acum mai trebuie si un televizor in stare sa redea 4K!

Filosofia „Simple is the new Smart” – Si in prezentarea de la Londra s-a pus accentul pe simplitate, cu niste filmulete oarecum amuzante pe aceasta tema (gen –  vrei sa faci o poza reusita? apesi butonul – THE END).

Designul  exterior este minimalist, asa cum ne-au obisnuit deja de la G2. S-a zvonit ca va avea o carcasa de metal dar, din pacate, nu este cazul. Carcasa este din policarbonat, cu un finisaj care imita metalul. Coreenii astia au o fixatie cu imitatiile – Samsung cu imitatie de piele, LG cu imitatie de metal. What’s next? Imitatie de telefon? Carcasa de metal ar fi tras mai greu la cantar, ce e drept. Asa ne incadram intr-o greutate rezonabila de 149 g (o ciocolata si jumatate!).  Ca si dimensiuni, telefonul se pare ca este pocketable, fiind mai mult sau mai putin similar cu Sony Z2 si HTC One (M8) la masuratori. Cu precizarea ca ecranul LG este mai mare decat al celorlalti 2 competitori.

In completarea designului exterior, UI vine si el cu o tema flat (nu s-au inspirat deloc de la Apple, dar chiar deloc!) tot pentru a simplifica lucrurile, chipurile. Ce este de apreciat ca nu ne-au mai bagat pe gat o tona de bloatware (gen Samsung) , singura aplicatie prezentata fiind Smart Assistant, care pare sa fie un fel de Google Now si care chipurile invata din obiceiurile tale si iti va oferi sugestii folositoare! Si inca un plus, aplicatiile preinstalate pot fi sterse – YESS! Adio, bloatware!

Din gama diverse, as mai aminti:

  • boxa cu o putere de 1 W, pentru un sunet puternic si clar
  • Knock Code – „ciocanesti” telefonul ca sa il deschizi
  • Kill Switch – dezactivarea telefonului de la distanta in caz de furt
  • Bateria  – nu mai este integrata in telefon si se poate schimba! Ar fi fost placut daca avea o capacitate mai mare de 3000, fiind aceeasi cu a G2-ului! Sa speram ca autonomia nu va fi afectata! De asemenea, avem parte si de wireless charging, cu ajutorul unui dispozitiv vandut separat.
  • Memoria RAM a fost ciudat diferentiata in functie de capaciatatea de stocare a telefonului. Cel cu 16 GB are parte doar de 2 GB de RAM  in timp ce cel cu 32 GB a are 3 GB de RAM. Sincer, nu vad sensul!  Slotul de memorie suplimentar mi se pare o adaugire foarte buna, din motive evidente!

Si? S-a nascut o stea sau ba?

LG G3 are toate ingredientele sa fie un hit! Nu ii vad foarte multe puncte slabe, aparent LG reusind sa puncteze la toate categoriile importante. Ca si minusuri vad lipsa rezistentei la apa si decizia ciudata de a aloca cantitati diferite de RAM in functie de capacitatea de stocare.  Daca si partea software este la inaltimea hardware-ului, LG are toate atuurile pentru a acapara o cota de piata importanta si a destabiliza putin duoul care a dominat pana acum (Samsung + Apple). Life’s  good! Telefonul va fi disponibil din Iunie si in Romania, la un pret probabil de 599 EUR, pentru varianta de 16 GB.